RESULTATERFINANS

Ulønnsomt å utvinne bitcoin

Kursen faller, og det kreves stadig mer CPU.

Store bitcoin-utvinnere greier seg, trass i kursfallet. Stadig flere av de små selger utstyret sitt på Ebay.
Store bitcoin-utvinnere greier seg, trass i kursfallet. Stadig flere av de små selger utstyret sitt på Ebay. Bilde: Allan Swart / Alamy/All Over Press
14. apr. 2014 - 15:59

Det er for tiden motstridende meldinger om den digitale valutaen bitcoin.

På den positive siden forteller Financial Times at bitcoin er i ferd med å vinne innpass på stuerene markedsplasser og pensjonsfond. Poenget er at SecondMarket, en plattform for handel i verdipapirer med sete i New York, har til hensikt å gjøre andeler i sin Bitcoin Investment Trust (BIT) tilgjengelige på den elektroniske børsen OTCQX. Dersom OTCQX godkjenner dette, vil enhver som er bosatt i USA kunne kjøpe andeler i BIT, hvis eneste verdigrunnlag er i bitcoin. Analytikerne avisen har snakket med, mener initiativet gir grunn til bekymring. De mener bitcoin ikke representerer ekte verdier, og er følgelig uegnet som spekulasjonsobjekt for menigmann.

På den negative siden er nyheten om at briten Danny Brewster (27), leder av et firma som selger bitcoin, er ettersøkt av kypriotisk politi på mistanke om svindel. Han skal ha unnlatt å levere bitcoin verdt 70 000 pund. Samtidig har han brukt 500 000 pund til å reklamere for sitt firma Neo & Bee, og han fortsetter å kjøre sin Bentley selv om hans ansatte ennå ikke har fått lønn for mars.

En enda verre bitcoin-nyhet ble publisert på Bloomberg lørdag: Det er for tiden ikke lønnsomt å utvinne bitcoin, med mindre man driver stort.

To faktorer forklarer dette.

Den ene er kursfall. Tilgjengelig data fra for eksempel bitcoin charts og Coindesk.com viser at mens bitcoin-verdien ble ganget med ti fra oktober til desember, er den de siste fire månedene mer enn halvert, fra over 1100 dollar til rundt 450.

Den andre faktoren er at bitcoin blir stadig dyrere å utvinne. Algoritmene som må kjøres for å utvinne nye bitcoin, krever stadig større ressurser.

Bloomberg har snakket med Mehmet Vatansever som kjøpte datautstyr for 16 000 dollar i februar, og brukte maskineriet utelukkende til å utvinne bitcoin. Anlegget kostet mer i strøm – 480 dollar i måneden – enn verdiene Vatansever ervervet i bitcoin. Utstyr er nylig solgt på Ebay, med 6000 dollar i tap.

Vatansever ser ikke ut til å være alene om å kvitte seg med spesialisert datautstyr for bitcoin-utvinning. På Ebay averteres nå 1600 slike systemer.

Datasentraler viet bitcoin-utvinning gjør det langt bedre enn små amerikanske aktører som Vatansever, særlig hvis de er i land med billig strøm.

Bloomberg viser til KnCMiner i Stockholm. Deres sentral på 7000 servere genererte 21 000 bitcoin i mars. Strømregningen var på 450 000 dollar. Med en pris på 450 dollar per stykk, er bitcoinene verdt nærmere 9,5 millioner dollar. Per server gir det en månedsgevinst i underkant av 1300 dollar. Fett nok?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.