Uløst konflikt hindrer salg av BaneTele

Statseide BaneTele skal legges ut for salg, men en konflikt med tidligere eier stikker kjepper i hjulene.

Statseide BaneTele skal legges ut for salg, men en konflikt med tidligere eier stikker kjepper i hjulene.

BaneTele og tidligere eier Jernbaneverket krangler fortsatt om vilkårene i en tidligere avtale. Konflikten setter en stopper for et salg av statseide BaneTele på kort sikt.

Før sommeren leverte meglingsmannen i forlikssaken et forslag til løsning til Samferdselsdepartementet (som eier Jernbaneverket) og Næringsdepartementet (som eier BaneTele). Det er dette forslaget som nå er til diskusjon.

– Det er en aktivitet rundt dette akkurat nå. Vi diskuterer forslaget som ble levert av meglingsmannen før sommeren. Siden vi er midt oppe i dette kan jeg ikke kommentere innholdet i diskusjonen, sier BaneTele-sjef Matthias Peter, som heller ikke kan antyde når konflikten blir løst.

Krangelen dreier seg om leiepris for et av fibernettene, som er leid av tidligere eier Jernbaneverket.

I 1995 ble det inngått en avtale om å betale leie basert på omsetningen i BaneTele. Da BaneTele i 2001 overtok fibernettet til konkursrammede Enitel steg imidlertid omsetningen kraftig, og det tjener Jernbaneverket gode penger på i dag.

Regjeringen Bondevik vedtok for få år siden å samle statlig eierskap i Næringsdepartementet. Dermed var ikke Jernbaneverket eier av BaneTele lenger, men avtalen om leiepris besto. Nå ønsker BaneTele-sjef Matthias Peter å få en ny avtale.

Han mener at selskapet bør betale den leieprisen som er etablert i markedet, og ikke en leiepris basert på omsetning i BaneTele.

Dersom den gamle avtalen med Jernbaneverket skulle bestå, vil det gjøre BaneTele til et mye dårligere salgsobjekt.

En dyr leieavtale vil få betydning for salgsprisen. Denne krangelen bremser nå salget av BaneTele. Selskapet kan ikke legges ut for salg før konflikten er løst.

    Les også:

Til toppen