Ultralett bærbar for bedriftsmarkedet

Bull Norge tilbyr en bærbar PC med en rekke egenskaper spesielt tilpasset bedriftsmarkedet. NEC Versa Lite FX utfordrer IBMs ThinkPad 240 hos dem som setter grensen ved 1,5 kilogram men samtidig trenger en virkelig PC når de er på farten.

Bull Norge tilbyr en bærbar PC med en rekke egenskaper spesielt tilpasset bedriftsmarkedet. NEC Versa Lite FX utfordrer IBMs ThinkPad 240 hos dem som setter grensen ved 1,5 kilogram men samtidig trenger en virkelig PC når de er på farten.

Maskinen er kraftig forbedret i forhold til Bulls forrige mininotebook. Skjermen er større, det er innebygget modem og tastaturet er noe bedre.

Prosessorutvalget varierer fra Celeron i 375 MHz til Pentium III i 500 MHz. Minnetaket er satt til 192 MB, med 64 MB som standard. Diskene varierer fra 4,5 til 12 GB. Gateprisen kan tenkes å starte på rundt 16.000 kroner. Prisen inkluderer ekstern diskett og CD-spiller.

Det gis fritt valg mellom Microsofts klientoperativsystemer. Tastaturet er utstyrt med de to nye Windows-tastene som svarer til henholdsvis programlinjens startknapp og høyre musknapp.

Jeg hadde en del problemer med tastaturet, trass i forbedringene. Tastetrykket er tilfredsstillende, og skrivingen går raskt. Men utforming og layout volder fortsatt problemer for mine fingre, problemer som jeg ikke har med andre tastaturer. (Jeg har bare brukt bærbar PC i det daglige arbeidet de siste tre årene.) Det vanskeligste å vende seg til, er forholdet mellom høyre-shift og pil opp. På vanlige tastaturer og på bærbare fra for eksempel IBM og Compaq, er høyre-shift bredere enn to bokstavtaster. På denne NEC-maskinen er høyre-shift like smal som en vanlig bokstavtast, og pil opp er plassert tett inntil. Er du vant med å bruke høyre lillefinger på shift-høyre - og poenget med at tasten er bred på de fleste tastaturene er nettopp det - bommer du stadig vekk og trekker pil opp i stedet. Plutselig begynner du å skrive flere linjer lenger opp i dokumentet, eller i helt andre felter i databasen.

At jeg ikke liker pekeredskapet - en "flatmus" - er mer en smaksak. Den er dessuten svært følsom. En ufrivillig berøring er nok til å sende markøren på ville veier.

NEC tilbyr to ulike utvidelser av batterikapasiteten på, i form av en ekstra list bak maskinen og en ekstra flate under. Disse tilleggsbatteriene øker vekten til 1,9 kilogram, og brukstiden til i overkant av ni timer. Det betyr at man kan forvente å få arbeidet en normal arbeidsdag uten tilgang til veggspenning.

Skjermen er 12,1 tommer, altså betydelig større enn på ThinkPad 240. Oppløsningen er 800 ganger 600 punkter, og skrift og bilder vises skarpt og klart. Videominnet er 4 MB.

Maskinen har utgang til ekstern skjerm, men mangler ellers de tradisjonelle utgangene: Serieport, parallellport og utganger til mus og tastatur mangler. I stedet er det tre USB-utganger, og egne utganger til nettverk, diskett og CD. I tillegg er det mini-LAN-utgang i 10/100 Mbps, infrarød, lyduttak, mikrofoninngang og internt V90-modem.

Steinar Skånhaug i Bull Norge forteller at det første eksemplaret han tok inn til prøve før jul, var for skjør til å tåle påkjenninger man må regne med når en bærbar PC skal fraktes rundt omkring.

- Vi sendte den tilbake. Eksemplarene vi har tatt inn nå, har en kasse av en spesiell titanlegering, og tåler forholdsvis røff behandling.

Med andre ord er det bare tastaturet og pekeredskap det egentlig kan rettes kritikk mot, med mindre man syns det er vel tidlig å sende ut en bærbar PC uten tradisjonelle serie- og parallellporter.

Les mer om bærbare PC-er:


Fullverdig PC på 1,4 kilogram
Vil gi deg Internett i lomma
Compaq velger AMD for nye PC-er og bærbare
Compaq med trådløse Armadaer
BI-studenter får bærbare Zenith
Bull: Rimelig kontor på under to kilo
IBMs Transformer - en lett tungvekter

Til toppen