«Ultramobil» vil bremse pc-fallet

Lurt av leverandørene å prøve ut nye kombinasjoner av brett og pc, tror Gartner.

«Ultramobil» vil bremse pc-fallet
Microsoft Surface representerer en ny kategori enheter innen personlig IT-utstyr, som Gartner tror vil bidra til å bremse fallet i det tradisjonelle pc-markedet. Bilde: Per Ervland

Analyseselskapet Gartner har utarbeidet en ny prognose for det globale salget av personlig IT-utstyr ut 2014. Prognosen tar for seg pc-er, brett og mobiltelefon, og innfører i tillegg en ny kategori: «ultramobil».

Denne nye kategorien omfatter alle typer enheter som kombinerer egenskaper fra brett og pc. Gartner har denne definisjonen: Chromebook, brett og hybride enheter med Windows 8, tynne og lette enheter med skjerm og tastatur.

Siden Microsoft Surface RT kan leveres med tastatur – og i praksis fordrer et tastatur – faller både Surface RT og Surface Pro i denne kategorien. Pc-leverandører som satser på Windows-brett, for eksempel Dell og Lenovo, sier de ikke akter å satse på brett med Windows RT. Lenovo har signalisert at de vil komme med en Arm-basert Android-drevet enhet med skjerm og tastatur, som klart faller inn i denne kategorien.

Det virker åpenbart at Gartner har opprettet denne nye kategorien «ultramobil» for å fange opp pc-leverandørenes forsøk med nye typer mobile enheter.

De globale salgsprognosene for alle kategorier personlig IT-utstyr tyder på at pc-leverandørene gjør klokt i å tilby markedet nye typer «ultramobilt» utstyr. Fra 2012 til 2014 vil tallet på solgte pc-er – stasjonære og tradisjonelle bærbare, «ultrabook» inkludert – falle med 15 prosent, mens brett øker med 130 prosent. I 2012 ble det solgt nesten tre ganger så mange tradisjonelle pc-er som brett. I 2014 vil pc-markedet, målt i volum, bare være 5 prosent større enn brettmarkedet: 289 millioner enheter mot 276 millioner.

Fra en beskjeden start i 2012 på under 10 millioner enheter, vil markedet for «ultramobile» enheter mer enn firedobles til nærmere 40 millioner enheter i 2014. Legger man sammen ultramobile enheter og tradisjonelle pc-er, bremses fallet i antall enheter som i hovedsak leveres av tradisjonelle pc-leverandører. Dersom Gartners prognose slår til kan de til og med oppleve en volumøkning fra 2013 til 2014, fra 325 millioner enheter til 329 millioner.

En annen innfallsvinkel i Gartners prognose er operativsystemer.

Denne prognosen ser slik ut:

Gartner bemerker at Androids tilsynelatende triumfmarsj ikke må overvurderes: Android er i hovedsak begrenset til mobiltelefoner, faktisk mer enn Windows er begrenset til pc-er. Analytiker Carolina Milanesi peker på at 90 prosent av Android-enheter er mobiltelefoner, mens 85 prosent av Windows-enheter er pc-er. Apple er alene om å ha solid tilstedeværelse innen pc-er, brett og mobiltelefoner.

Les mer om: