UltraSparc med PCI-buss

Sun Microsystems annonserte tirsdag deres første UltraSPARC II arbeidsstasjon som vil benytte selskapets nye multikanal PCI I/O buss. Det norske oljemarkedet har allerede vist stor interesse for de nye Sun-boksene.

Sun Microsystems annonserte tirsdag deres første UltraSPARC II arbeidsstasjon som vil benytte selskapets nye multikanal PCI I/O buss. Det norske oljemarkedet har allerede vist stor interesse for de nye Sun-boksene.

Ifølge PC Week Online har den nye maskinen 33 MHz og 66 MHz Peripheral Component Interconnect (PCI) I/O-busser, samt et innebygget gigabit ethernet nettverkskort. Maskinen, som har fått navnet Sun Ultra 30, leveres med enten en 250 MHz eller en 300 MHz UltraSPARC II-prosessor, som er de nyeste i en serie av høyytelses mikroprosessorer med utmerket applikasjonsytelse, multi-prosessor skalerbarhet og båndbredde.

Ifølge representanter for Sun har Ultra 30 Model 250 1MB ekstern cache, mens Ultra 30 Model 300 leveres med 2MB ekstern cache. Systemene støtter Solaris 2.5.1 operativsystemet.

Ifølge Sun er Ultra 30 er den første arbeidsstasjonen på markedet med 66 MHz PCI-buss.

Ultra 30 Model 300, som er basert på 300 MHz-utgaven av prosessoren, leverer en beregnet SPECint95 på 12 og en SPECfp95 på 18.1. Dette er ifølge Sun 2.5 ganger raskere enn Intels 266 MHz Pentium II. Og igjen er Sun med sin UltraSPARC II ledende når det gjelder høyest båndbredde. UltraSPARC II har en båndbredde på 1600 MBps, noe som langt overgår konkurrentene, hvor den maksimale båndbredden ifølge Sun ligger rundt 600 MBps.

PCI-buss-arkitekturen er svært utbredt i arbeidsstasjon- og serverindustrien. Selv om Sun har utviklet en PCI I/O-buss, planlegger de å fortsatt støtte sitt eget Sbus-grensesnitt som brukes i eksisterende UltraSparc-systemer.

I tillegg til arbeidsstasjonen vil Sun idag annonsere spesifikasjonen for deres multikanal 64-bit 66MHz PCI I/O buss, samt et PCI-leverandørprogram for tredjepartsutviklere. Fordi bare PCI-kort som støtter Solaris vil fungere sammen med Suns nye PCI-system, vil Sun tilby et "PCI Developer Kit" til kortprodusentene for å de skal kunne verifisere at produktene deres fungere sammen med systemet.

Analytikere tror at overgangen til PCI-buss baserte systemer vil gi brukerne nye fordeler.

- Det var på tide de flyttet over til et PCI-buss-system, sier Thomas Copeland, direktør for arbeidsstasjonsundersøkelser ved International Data Corporation, til PC Week Online. - Dette vil over tid drive kostandene til UltraSparc systemene nedover. Dette er veldig attraktivt for brukere som har Unix installert og som ønsker å fortsette med det operativsystemet.

De nye arbeidsstasjonene inkluderer Creator Graphics 3D-programvare og Suns Ultra Pack 2 som inneholder 6 CDer med demonstrasjoner av applikasjoner som tilbys av Sun og andre leverandører.

Ifølge Sun vil disse nye modellene først og fremst konkurrere med Silicon Graphics' Octane-serie, HPs C180-serie og DECs Alpha-serie.

Markedsføringssjef ved Skrivervik Data, Pieter Spilling, sier til digi at denne modellen ikke vil komme til Norge før i august, grunnet ferieavvikling både hos Skrivervik og hos deres kunder.

- Vi regner med stor interesse for de nye maskinene nå som Sun har valgt å støtte PCI-standarden fullt ut, sier Spilling.

Han forteller videre at Skrivervik forhåndslanserte Sun Ultra 2 maskiner med UltraSPARC II 300 MHz-prosessorer overfor spesifikke kunder på forsommeren.

- Salget til oljemarkedet og andre tunge brukere gikk rimelig bra med 30 maskiner i juni til en verdi av 4.7 millioner kroner. Prosessorene i disse maskinene ble først offisielt lansert idag.

Siden Ultra 30 ikke lansert i Norge ennå, har ikke Skrivervik Data priset maskinene. Men Spilling forteller at veilende pris på disse maskinene normalt vil ligge mellom drøye 100.000 og 600.000 kroner avhengig av konfigurasjon (skjerm, minne, disk, etc.).

Til toppen