UltraSparc trappes opp til 1,2 GHz

Modernisert produksjonsprosess lar Sun øke UltraSparc-prosessorens klokkefrekvens til 1,2 GHz mens energibruken senkes med 30 prosent.

Nyhetene fra konferansen SunNetwork 2002 som starter i San Francisco seinere i dag, har begynt å sive ut i amerikansk fagpresse. Blant dem er kunngjøringen om en ny variant av UltraSparc III-prosessoren.

Denne prosessoren framstilles av Texas Instruments (TI) etter en 130 nanometers prosess, mot 150 nanometer for dagens UltraSparc-prosessorer. Den mer moderne produksjonsprosessen gjør det mulig å øke klokkefrekvensen fra 1,0 til 1,2 GHz, mens strømforbruket senkes med 30 prosent, fra 75 watt til 53 watt.

UltraSparc III i 1,2 GHz vil være på markedet innen 120 dager, heter det.

UltraSparc IV, som etter en tidligere kunngjort tidsplan skulle vært klart innen årsskiftet, er det foreløpig ikke sagt noe om.

Om generasjonen etter den, UltraSparc V, heter det derimot at den forespeiles i to nye moderniseringer hos produsenten TI. Den ene er et opplegg for å lage brikker med doble prosessorer, på samme måte som IBM gjør i dag for Power-prosessoren. Den andre er en overgang til 90 nanometers prosess som skal testes fra tidlig i 2003 og gjøres produksjonsklar i løpet av neste høst. 90 nanometers prosessen vil anvendes på både 200 millimeter og 300 millimeterskiver.

Til toppen