UMTS i Norge først til neste år

Nå kommer UMTS-telefonene og Telenor og NetCom har bygget store deler av sine nett. Hva venter de på?

Norge er i ferd med å miste det mobilforspranget vi lenge hadde.

I løpet av april åpner mobiloperatøren 3, eid av Hutchinson Wampoa, det første svenske UMTS-nettverket. Italia og England, land som tidligere har ligget langt bak Norge i teknologi, har nå fått UMTS-nettverk.

Men her i Norge ser det ut til å drøye. Deler av årsaken er nok at de to utfordrerne til dagens GSM-nett, Broadband Mobile og Tele2, har gått konkurs og gitt opp. Telenor og NetCom har ikke så dårlig tid - så lenge ingen av dem har lansert 3G-tjenester, vil deres norske kunder måtte bruke GSM-nettet.

Telenor og NetCom jobber knallhardt for å få utsatt sine løfter om rask utbygging som de selv avga da de skaffet seg UMTS-lisensene. Men mye av nettverkene er allerede bygget - blant annet er de store byene dekket.

Og nå begynner UMTS-telefonene å komme i salg. 3 tilbyr sine kunder tre telefoner: NEC e808, Motorola A830 og NEC e808.

Her finner du tilbudet fra 3 til engelske kunder.

Men likevel blir det trolig ikke noen lansering her i Norge før til neste år.

- Vi har fremdeles noen tekniske utfordringer å løse, forteller Esben Tuman Johnsen i Telenor Mobil. Å få telefonene til å bytte over til GSM når UMTS-dekningen forsvinner og tilbake, såkalt handover, er ikke ferdig. Dessuten trenger vi nok telefoner og lavere priser. Realistisk sett åpner vi neppe før til neste år, sier han til digi.no.

NetCom vil ikke en gang antyde når de planlegger en åpning.

- Dette har vi ikke tatt stilling til, vi avventer Stortingets behandling av mobilmeldingen. Teknikken skal være på plass og telefonene må være bra før vi velger å lansere, sier Randi Punsvik i NetCom til digi.no.

;