BEDRIFTSTEKNOLOGI

UMTS-konsesjonene er fordelt

Post- og teletilsytet skal allerede ha listen klar over de fire selskapene en mener er best kvalifisert til å bygge ut og drive et tredje generasjons mobiltelefonnett (UMTS) i Norge. Trolig blir lisensene likevel ikke delt ut før mot slutten av året.

Frode Eriksen
16. okt. 2000 - 10:55

I Regjeringens forslag til statsbudsjett heter det at de fire UMTS (Universal Mobile Telecommunications System)-mobilkonsesjonene skal tildeles i løpet av året, dette åpner for at også november kan passere før de nye mobillisensene blir fordelt.

Men den egentlige fordelingen som Post- og teletilsynet sammen med Infotech er allerede gjort. Dagens Næringsliv skriver med henvisning til kilder i Post- og teletilsynet at det er Telenor, NetCom, Tele 2 og Enitel/Sonera som best tilfredsstiller de kravene som departementet har stilt til søkerne.

Dette er dårlig nytt for Orange, Tele1 Europe-konsortiet og Orkla med partnere. Hittil har Orange vært sett på som en bedre kandidat til de fire utvalgte enn Enitel/Sonera, men har trolig byttet plasser mot slutten av prosessen. Dette har enda ikke rokket ved selskapenes iver etter å overbevise om sine UMTS-evner overfor beslutningstakere og presse.

Samferdselsdepartementet skal allerede være informert om beslutningen og har for vane og følge rådene en får fra tilsynet.

Hovedkravene fra Samferdselsdepartementet til UMTS-utbygging er 90 prosent dekning av befolkningen i 12 områder i løpet av fem år; Stor-Oslo, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger/Sandnes, Kristiansand, Tromsø, Drammen, Fredrikstad, Tønsberg/Åsgårstrand, Sandefjord, Porsgrunn/Skien og Bodø. Stortinget har dessuten vedtatt en engangsavgift på 200 millioner kroner for hver av de fire konsesjonene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.