UMTS-mobiler rett rundt hjørnet

Nokia regner med å levere mobiltelefoner basert på W-CDMA-teknologi i 2001, og har allerede gjennomført samtaletester med teknologien.

Den internasjonale teleunionen, ITU, arbeider for tiden med hva som skal bli neste generasjon mobiltelefoni, også kalt for UMTS (universal mobile telephony system). Ett av forslagene kommer fra det europeiske telestandardiseringsorganet ETSI og er en bredbåndsløsning av CDMA. På grunn av spørsmål knyttet til rettigheter for teknologien er det uklart om ITU vil kunne komme fram til en global standard sent i år eller tidlig neste år som så langt har vært planen.

Uansett har både Ericsson og Nokia arbeidet lenge med teknologien bak denne CDMA-varianten, og allerede nå kommer det meldinger fra de to selskapene om både gjennomføring av testsamtaler og lanseringstidspunkt for nye serier med mobilmodeller.

W-CDMA gir adgang til å benytte båndbredder opptil to Mbit/s, til sammenligning kan GSM-systemets greie maks 9,6 Kbit/s.

Nokias samtale gikk gjennom et testnett hos japanske NTT, som har støttet ETSI sitt standardiseringsforslag, og ifølge selskapet vil Nokia kunne levere mobilterminaler basert på W-CDMA teknologien i 2001 eller 2002.

Ericsson har kommet et lite skritt lenger og planlegger salg av W-CDMA telefoner allerede neste år. Ifølge selskapet vil den nye plattformen for mobiltelefonene være klar første halvår 1999.

Til toppen