UMTS-mobillisenser gull verdt

Den pågående auksjonen av fem UMTS-lisenser i Storbritannia er i full gang. Så langt er det en klar favoritt, nemlig den britiske staten som lenge før auksjonen er avsluttet sitter med en gevinst på minst 10 milliarder kroner.

Den pågående auksjonen av fem UMTS-lisenser i Storbritannia er i full gang. Så langt er det en klar favoritt, nemlig den britiske staten som lenge før auksjonen er avsluttet sitter med en gevinst på minst 10 milliarder kroner.

De nye mobillisensene vil tillate betydelig høyere hastigheter i mobilnettene når systemene blir innført i EU-landene om to år. Lisensauksjonenen i Storbritannia er spesielt interessant fordi den gir en pekepinn på hvor mye etablerte og nye mobilaktører er villig til å betale for å bli værende i eller komme inn i det lukrative mobilmarkedet i et av de fem største markedene i Europa.

De fleste andre EU-nasjonene vil imidlertid ikke auksjonere bort sine lisenser, men tildele lisensene etter en skjønnhetskonkurranse, der de som er villig til å tilby et best mobilnett i forhold til, dekning, pris og lignende får tildelt lisensene.

Minimumsprisen for de fem lisensene samlet var på forhånd satt til 500 millioner britiske pund, eller 6,5 milliarder kroner. Auksjonen som startet på mandag passerte dette beløpet allerede etter noen få auksjonsrunder. Når dette skrives er runde åtte med budgivning nettopp avsluttet og den britiske staten ligger an til å innkassere knappe 10 milliarder kroner etter dagens bud. Men det kan bli mye mer. Analytikere har tidligere antydet at myndighetene kan innkassere opptil 26 milliarder kroner for bare en av lisensene.

Det arrangeres to runder daglig og de 13 kvalifiserte selskapene eller konsortiene kan bare by på en lisens av gangen. Budrundene fortsetter inntil det ikke kommer flere bud, noe som i teorien kan føre til en uendelig auksjon, men ekspertene mener den ikke vil vare over flere enn 60 runder, eller 30 dager regnet fra åpningsdagen 6. mars.

De fem lisensene er ulike. A-lisensen er avsatt for nye aktører, B-lisensen er den "beste", mens C, D og E-lisensene representerer mindre kapasitet enn B-lisensen.

De 13 budgiverne er består av de fire eksisterende mobilnetteierne British Telecom Cellnet, Orange (kjøpt av Mannesmann som igjen er kjøpt av Vodafone), One2One (kjøpt av Deutsche Telekom) og Vodafone.

Dessuten har følgende sju nye aktører meldt sin interesse:

  • 3G(UK), er et konsortium etablert av irske Eircom.
  • Crescent Wireless konsortium med blant annet de samme aksjeeierne bak seg som i Global Crossing.
  • Epsilon, datterselskap av det japanske finanshuset Nomura.
  • NTL Mobile, felleseid av det britiske kabel-TV selskapet NTL og France Telecom.
  • One.Tel Global Wireless, datterselskap av australske One.Tel.
  • Spectrum, konsortium ledet av Virgin, som har med partnerne Nextel, Sonera, EMI, Tesco og finansielle investorer.
  • Telefonica UK, datterselskap av spanske Telefonica.
  • TIW UMTS (UK), datterselskap av canadiske TIW.
  • WorldCom Wireless (UK), datterselskap av amerikanske MCI Worldcom.

Budstatus torsdag morgen - etter åtte runder er:

Type Navn Beløp (i millioner)
Lisens A TIW 199,5 GBP (2,7 mrd. NOK)
Lisens B Vodafone, Orange 230,4 GBP (3,1 mrd. NOK)
Lisens C NTL 110 GBP (1,5 mrd. NOK)
Lisens D Epsilon 100,7 GBP (1,3 mrd. NOK)
Lisens E 3GUK 105,2 GBP (1,4 mrd. NOK)

Kilde: Spectrum Auctions

digi.no kommer tilbake til oppdaterte auksjonsrapporter etterhvert som den skrider fram.

Til toppen