UMTS-nettene åpner i mars med spennende tjenester

Endelig skal de første store UMTS-nettene åpne i Europa. Brukerne kan kjøpe telefoner med to kameraer, men bruken blir foreløpig dyr.

Nå åpner endelig de første nettene med neste generasjons mobilt bredbånd. UMTS-lisensene ble et marerittaktig pengesluk og store forsikelser på telefonene har utsatt åpninger av nett. Her i Norge har Netcom og Telenor allerede bygget mye av sine nett, men når man skal åpne vil ingen si noe om.

Dermed ser det ut som Hutchison 3G, eid av Hong Kong-baserte Hutchison Whampoa, ut til å bli først. Etter flere utsettelser, fortalte selskapet i går at man skal åpne sine nett i Italia og England i slutten av mars. Selskapet arbeider med UMTS-nett i 10 land, blant annet Sverige, der selskapet tidligere het Hi3G, men nå bare heter 3.

digi.no har tidligere avslørt at 3/Hutchison 3G trolig er den eneste mulige interessenten til å overta en av de to ledige UMTS-lisensene i Norge og bygge ut et tredje nett her til lands.

Les også


Men det blir dyrt å bruke UMTS - hvertfall til å begynne med. Mobilselskapene håper på å melke det meste teknologi-interesserte brukerne. I England har 3 satt prisene til 700 eller 1100 kroner måneden med varierende mengde overføring og taletid inkludert.


Telefonene 3 vil tilby starter på 5000 kroner. Det er ikke kjent hvem som lager den, men telefonene vil ha to kameraer, et som peker mot brukere og et som peker utover med knapper for både vanlige samtalter og videosamtaler. 3 skal også tilby salg av fotballkamper, filmtrailere og kart.

Dermed kan telebransjen endelig begynne å få svar på sitt enorme sjansespill - ønsker brukerne slike tjenester og er de villige til å betale hva det koster?

Til toppen