Umulig å få inn alle kanaler digitalt

Canal Digital og ViaSat tyr til primitive grep i konkurransen om digital-TV-kundene. Er du ny paraboleier kan du bare få inn det ene selskapets kanaler.

Canal Digital og ViaSat tyr til primitive grep i konkurransen om digital-TV-kundene. Er du ny paraboleier kan du bare få inn det ene selskapets kanaler.

Ifølge Canal Digital har ViaSat helt siden 1. juni nektet å utlevere utstyr til nye Canal Digital-kunder slik at disse kan ta inn TV3. Selskapene har vært i kontakt for å forsøke å løse konflikten, men etter påtrykk blant annet fra TV-selskapene har Canal Digital nå bestemt seg for å svare med samme mynt.

Dermed stanser Canal Digital midlertig utsendelsen av utstyret som gjør det mulig for nyeViaSat-kunder å ta inn alle kanaler.

Bakgrunnen for problemet er av teknisk art. Et digitalt parabolanlegg består av en parabolantenne, en dekoder og et smartkort. Digitale TV-signaler sendes kodet. Problemet er at Canal Digital og ViaSat bruker forskjellige kodingssystemer, slik at man må ha smartkort som støtter begge systemer for å få inn kanaler fra begge selskapene.

Canal Digital har enerett på blant annet TV2, TVNorge og Metropol, mens ViaSat har TV3 og TV1000.

Hittil har Canal Digital utstyrt sine dekodere slik at kundene også kan ta inn ViaSats kanaler.

- Canal Digital vil konkurrere på innhold ved å tilby flest og best TV-kanaler og interaktive tjenester og ikke med lukkede teknologiske standarder, sier adm.dir. i Canal Norge, Svein Erik Davidsen.

Men nå melder selskapet en slutt på dette. - Vi er dessverre tvunget til dette tiltaket, sier Davidsen, som håper at initiativet skal føre til en rask løsning og snart vil gi "alle tilgang til alle kanaler".

Til toppen