Umulig å laste opp til WikiLeaks

Viktig varslertjeneste sliter tydelig med å holde hjulene i gang.

Umulig å laste opp til WikiLeaks

Viktig varslertjeneste sliter tydelig med å holde hjulene i gang.

WikiLeaks.org er en mye omtalt tjeneste som i flere år har gjort det mulig for anonyme varslere å få offentliggjort sensitive dokumenter fra myndigheter og andre organisasjoner, slik at tvilsomme hendelser og situasjoner blir offentlig kjent.

Den kanskje mest kjente offentliggjøringen via WikiLeaks er en gradert video fra 2007 som viser at irakiske sivilister blir drept av amerikanske Apache-helikoptere.

WikiLeaks er av den grunn ikke spesielt populære hos myndighetene i en rekke land, men forsøk på å stenge tjenesten for godt har ikke lykkes.

Likevel ser det ut til at The Sunshine Press, som står bak WikiLeaks, har visse problemer med å holde tjenesten i gang. Wired skriver i en artikkel denne uken at den sikre siden for opplasting av dokumenter til WikiLeaks ikke har fungert på flere uker. Ifølge Wired skyldes dette at varslertjenesten ikke har fornyet sikkerhetssertifikatet. Nyhetstjenesten skriver at det kan være økonomiske årsaker til at sertifikatet ikke har blitt fornyet, selv om det kun skal være snakk om et beløp på noen titalls dollar. Driften av WikiLeaks er basert på donasjoner.

Ben Laurie, en Google-ansatt sikkerhetsekspert med svært mange jern i ilden, er blant medlemmene av WikiLeaks' rådgivende styre.

På spørsmål fra Wired om ikke det er merkelig at så grunnleggende sikkerhetfunksjonalitet mangler på WikiLeaks' nettsted, svarer Laurie at han er enig i dette og at han ikke var klar over situasjonen.

WikiLeaks har kommentert artikkelen, først gjennom en Twitter-melding hvor det heter at det ikke stemmer at WikiLeaks forfaller, men at infrastrukturen oppgraderes for å håndtere veksten. Det vises deretter til nettstedes donasjonsside.

I en noe nyere Twitter-melding henvises det til en kommentar under Wireds artikkel, skrevet av «mpineiro».

Denne kommentaren har blitt slettet av Wired, men er fortsatt tilgjengelig på Slashdot.org. Det står ingenting i kommentaren om hvorfor den sikre opplastingssiden ikke lenger fungerer. I stedet hevdes det at Wired driver en krig mot WikiLeaks og at Kevin Poulsen, redaktøren for Threat Level-bloggen til Wired, hvor artikkelen er publisert, har en problematisk rolle i en sak WikiLeaks tidligere har stått bak.

Uansett endrer ikke dette det faktum at den trygge opplastingssiden ikke er tilgjengelig, uten at årsakene er har blitt klarlagt for offentligheten. Dette betyr likevel ikke at tjenesten ikke kan motta dokumenter, men disse må nå sendes på et fysisk medium til en adresse i ett av flere land.

    Les også:

Til toppen