ANALYSER

Under halvparten bruker Apache

Laveste andel for webserveren på nesten fire år.

Andelen av nettsteder, aktive og inaktive, som er basert på en webserver levert av Apache, har for første gang siden 2009 blitt under 50 prosent. Men Apache holder fortsatt god avstand til konkurrentene, spesielt dersom man kun ser på aktive nettsteder.
Andelen av nettsteder, aktive og inaktive, som er basert på en webserver levert av Apache, har for første gang siden 2009 blitt under 50 prosent. Men Apache holder fortsatt god avstand til konkurrentene, spesielt dersom man kun ser på aktive nettsteder. Bilde: Netcraft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. aug. 2013 - 13:07

Netcrafts webserver-rapport for august viser at andelen nettsteder som benytter en webserver fra Apache, har falt fra 65 prosent i april i fjor til 46,96 prosent ved inngangen av august i år. I juli var andelen på 52 prosent. Det er første siden desember 2009 at andelen har vært under 50 prosent.

Netcraft har flere ulike tall for slike andeler, og det er bare i den mest generelle målingen at andelen har falt under 50 prosent. Denne målingen omfatter alle nettsteder, uavhengig om de er aktive eller parkerte. Bare omtrent 189 millioner av de omtrent 717 millioner nettstedene Netcraft har registrert, regnes som aktive.

Hovedårsaken til fallet på omkring fem prosentpoeng, er ifølge Netcraft at Go Daddy tilsynelatende ahr flyttet omkring 25 millioner nettsteder fra en løsning basert på Apache Traffic Server (ATS) og Linux, over til en løsning som i alle fall delvis er basert på Microsoft IIS 7.5. Disse nettstedene utgjorde omkring 75 prosent av alle nettstedene som kjøres på Go Daddys plattform. Selskapet skal dessuten ha stått driften av hele 99 prosent av alle nettstedene i verden som har vært basert på ATS.

I motsetning til Apache HTTP Server, er ikke ATS noen egentlig webserver, men en webcache eller «reverse proxy». Dette er et system som gjerne settes i forkant av en tradisjonell webserver, for å avlaste denne.

Netcraft skriver at ATS-bruken til Go Daddy først ble registrert i mai i år, og at disse nettstedene fortsatt oppgir at de kjøres på et Linux-basert system. Det er dermed ikke utenkelig at den registrerte overgangen fra ATS til IIS egentlig bare dreier seg om endringer i hva nettstedene oppgir av informasjon, og at det har blitt benyttet IIS bak ATS hele tiden siden mai. Dette drøftes dessverre ikke i rapporten til Netcraft.

Naturlig nok er det Microsofts webserverløsninger som overtar det mest av andelene Apache nå har mistet. Andelen økes fra 20 til 23 prosent, mens andelen til nginx økes fra 14 til 15 prosent. For de øvrige er endringene langt mindre.

Ser man derimot på tallene for aktive nettsteder, er situasjonen en litt annen. Selv om andelene til Apache har gått nedover også her de siste to årene, brukes mer enn halvparten av de aktive nettstedene, 54 prosent, en webserver fra Apache.

På de neste plassene kommer Microsoft med 12 prosent og nginx med 11 prosent. Også Googles webserverplattform har 11 prosent andel blant de aktive webserverne, men bare 4 prosent andel når man også regner med inaktive nettsteder.

Netcraft presenterer også tall for de én million mest aktive nettstedene. Her har Apache den aller høyeste andelen, 57 prosent, foran nginx med 15 prosent. Deretter følger Microsoft med 13 prosent og Google med 3 prosent.

Mange nettsteder bruker også helt andre webservere enn de som er nevnt over. I de nevnte målingene utgjør denne gruppen mellom 11 og 12 prosent.

PRISM

Netcraft har denne gang også sett litt nærmere på flyttingen av nettsteder mellom land. Etter PRISM-avsløringene hadde det ikke overrasket noen om en del aktører allerede hadde flyttet sin virksomhet til andre land. Men blant de 10 000 største nettstedene har Netcraft bare registrert at 40 nettsteder har utvandret fra amerikanske hostingselskaper og over til aktører i et annet land. Men samtidig har 47 nettsteder flyttet til USA. Det er mulig at en slik migrasjon krever mer tid enn det har gått siden de første avsløringene kom i begynnelsen av juni.

Ser man på alle nettstedene i undersøkelsen, er det også netto innflytting til USA. Hele 3,9 millioner nettsteder flyttet dit fra en annet land, mens 3,6 millioner flyttet ut av USA. Av disse flyttet 1,2 millioner nettsteder fra Tyskland, mens 803 000 flyttet fra Canada.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.