ANALYSER

Under halvparten bruker Windows

Norske nettbrukere velger stadig oftere nettbrett, smartmobil eller Mac.

Stadig flere av besøkene på norske nettsteder gjøres med smartmobil eller nettbrett, men pc-ens rolle er på ingen måte utspilt ennå.
Stadig flere av besøkene på norske nettsteder gjøres med smartmobil eller nettbrett, men pc-ens rolle er på ingen måte utspilt ennå. Bilde: PantherMedia / Oleksiy Mark

Det kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse, men mer enn halvparten av alle de unike brukerøktene som registreres på de største, norske nettstedene, gjøres nå med andre systemer enn desktop-utgavene av Windows. Dette forteller statistikk fra TNS Gallup, som er basert på tall fra nærmere 200 av de største, norske nettstedene.

TNS Gallup skiller i utgangspunktet mellom tradisjonelle nettsteder og nettsteder spesielt tilpasset mobiltelefoner, men har også noe statistikk om de totale bildet.

De samlede tallene om unike brukerøkter i september forteller at Windows for pc riktignok fortsatt er den mest brukte plattformen i forbindelse med surfing på nettet, men andelen økter som gjøres med denne plattformen er nå ikke større enn 46,5 prosent. Apples iOS-plattform kommer på andre plass med 29,8 prosent. Deretter følger Android med 12,4 prosent, OS X med 10,7 prosent og Linux med 0,7 prosent.

Får vi går videre ned i detaljene, må det understrekes at tallene ikke kan direkte overføres til installert base, altså hvor mange enheter som finnes med de ulike plattformene. Tallene sier bare noe om hvilke plattformer som brukes oftest til surfing på nettet, altså i form av nye nettleserøkter.

Mobil

Tallene for mobilnettsteder forteller at mer enn halvparten av alle besøk på slike nettsteder gjøres med iPhone med 58,16 prosent. Legger man til iPad og iPod, utgjør iOS-trafikken 59,72 prosent på mobilnettstedene. Android står for nesten all den øvrige trafikken på disse nettstedene med sin andel på 37,88 prosent. Windows i alle varianter har 1,73 prosent andel. Windows Phone 7 står for 0,73 prosent. Windows Phone 8 er trolig representert ved et tall som kalles for Windows unknown, men dette tallet kan også inkludere flere plattformer. Denne kategorien står for 0,95 prosent øktene på norske mobilnettsteder.

Mobilplattformene som oftest brukes til å besøke norske mobilnettsteder.
Mobilplattformene som oftest brukes til å besøke norske mobilnettsteder. Bilde: TNS Gallup

Ser man derimot på nettlesertallene, utgjør IE Mobile for 1,48 prosent av øktene. Nettleser-oppføringer som garantert kan knyttes til iOS, inkludert Mobile Safari, utgjør 55,36 prosent. Sikre tall for Android-lesere er det ikke mulig å lese av tallene fra TNS Gallup, siden tall for mobilutgavene til både Chrome, Firefox og Opera Mobile mangler. De er trolig blitt samlet i ukjent-kategorien. Opera Mini ble derimot benyttet i 0,39 prosent av øktene. Men denne nettleseren finnes til en rekke plattformer.

Nettleserne som brukeres oftest på mobilutgaven av nettstedene.
Nettleserne som brukeres oftest på mobilutgaven av nettstedene. Bilde: TNS Gallup

PC og nettbrett

De fleste med både pc-er og nettbrett besøker naturlig nok fullversjonene av nettstedene. Men noen besøker også smartmobil ved besøk på disse nettstedene.

Operativsystemene som oftest brukes til å besøke norske nettsteder.
Operativsystemene som oftest brukes til å besøke norske nettsteder. Bilde: TNS Gallup

Det er ved besøk på fullversjonene av nettstedene at Windows står sterkest, men 60,1 prosent. 70,87 prosent av Windows-brukerne har benyttet Windows 7 under disse besøkene, mens 10,77 prosent har benyttet Windows 8. Windows XP benyttes fortsatt av 9,04 prosent, mens Windows Vista ble benyttet av 8,02 prosent av Windows-brukerne. En drøy prosent surfer via Windows 2003 Server. Andelen til Windows RT er på 0,11 prosent.

Den nest største plattformen er iPad med 16,55 prosent av øktene, foran OS X med 13,92 prosent. Deretter følger iPhone med 3,95 prosent. Android er oppgitt i to kategorier, «Android» og «Android Tablet» med henholdsvis 2,9 og 1,58 prosent. 0,87 prosent benytter Linux, hvorav nesten en tredel benytter Ubuntu.

Nettlesere

Internet Explorer har fortsatt en sterk stilling blant norske pc-brukere. I statistikken, som også inkluderer nettbrettbruken, har blitt benyttet under 31,21 prosent av øktene. Bortimot halvparten av øktene har blitt gjort med IE10, som inntil i forrige uke var den nyeste utgaven. Men fortsatt er det mange som benytter gamle utgaver av Microsofts nettleser. 0,46 prosent av IE-brukerne har benyttet IE6.

De mest brukte nettleserne på vanlige nettsteder.
De mest brukte nettleserne på vanlige nettsteder. Bilde: TNS Gallup

Google Chrome ligger på andre plass med 21,36 prosent. 91,3 prosent av disse benyttet den nyeste versjonen, Chrome 29, i september. Men ifølge statistikken også eldre versjoner fortsatt i bruk hos noen. Den eldste vi ser er Chrome 11.

Apples Safari-nettleser for iOS, Mobile Safari, innehar tredjeplassen med 17,97 prosent av øktene. I september benyttet de fleste versjon 6, men mange har nok oppgradert til versjon 7 som kom sammen med relativt ferske iOS 7.

Firefox er fortsatt manges favoritt og ble benyttet under 11,0 prosent av øktene i september. I likhet med Chrome oppdateres Firefox helt automatisk. Den nyeste utgaven, Firefox 24, kom midt i perioden, noe som betyr at den forrige er mest bruk. Men sammenlagt ble de to nyeste utgavene benyttet i 92,7 prosent av tilfellene.

Med voksende Mac-bruk vokser også bruken av Safari. 10,72 prosent av øktene ble gjort med denne nettleseren, hvorav 72,6 prosent benyttet Safari 6.

Deretter følger diverse varianter av Androids innebygde nettleser, som ble benyttet i 3,33 prosent av øktene.

Til slutt ser vi at det ikke er lett å bli profet i eget land. Ifølge TNS Gallup ble den norske nettleseren bare benyttet under 1,46 prosent av øktene. De aller fleste benyttet i september Opera 12, mens rundt 14 prosent benyttet WebKit-/Blink-baserte utgaver av nettleseren.

Alle tallene er tilgjengelige her.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.