JUSS OG SAMFUNN

Underkjenner bin Ladens evner som kyberterrorist

En rapport fra OCIPEP, et canadisk regjeringsorgan som analyserer trusler mot landets infrastruktur, underkjenner Osama bin Laden og Al Qaidas evner innen kyberterror.

10. jan. 2002 - 13:26

Rapporten Al-Qaida Cyber Capability er tilgjengelig fra nettstedet til Office of Critical Infrastructure Protection and Emergency Preparedness (OCIPEP). Det den sier, passer godt inn i den allmenne oppfatningen av Al Qaida. Den ble offentliggjort 20. desember, men filen er datert 2. november.

OCIPEP peker på at Al Qaida ikke har drevet noen form for hacking tidligere, selv om bin Laden har antydet at gruppen har tilstrekkelig kompetanse til å angripe IT-infrastruktur i andre land. Den ser på framtidige Al Qaida-angrep mot vestlig infrastruktur som en mulighet. Siden det er smått med IT-infrastruktur i Afghanistan, regner OCIPEP at eventuell kyberterror fra Al Qaida vil måtte ledes fra et annet land. Organet tror videre at hackere for og mot Al Qaida vil fortsette å slå til mot hverandres nettsteder.

Rapporten refererer Al Qaidas bruk av kryptert samband over Internett. PC-en som en journalist i Wall Street Journal kjøpte i Kabul og som viste seg å inneholde krypterte dokumenter skrevet av blant andre Mohammed Atta, den antatte lederen av aksjonene mot New York 11. september, var tydeligvis ikke kjent da rapporten ble skrevet.


OCIPEP nevner Iron Guard som eksempel på hackergruppe som kan tenkes å la seg bruke av Al Qaida. Gruppen skal ha blitt dannet under kybertrefninger mellom Israel og Palestina høsten 2000, og skal tilknytninger til Hizbollah og andre muslimske ekstremister. Gruppas opprop for kyberjihad ble støttet av en gruppe kjent som Al Muhajiroun, der lederen Sheik Omar Bakri Mohammed har forbindelser til bin Laden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.