JUSS OG SAMFUNN

- Underlig å kutte friprog-støtten

Høyre spør om IT-ministeren vil la kunnskapen forsvinne.

29. juni 2012 - 15:37

Denne uken ble det kjent at Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) trekker all støtte til Nasjonalt senter for fri programvare.

Friprogsenteret har vært helfinansiert av statsstøtten som nå ryker. Virksomheten med fire årsverk går mot en uviss skjebne.

Stortingsrepresentant Lars Myraune (H) tar opp saken i et brev til fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap).

Høyres Lars Myraune synes det er underlig at regjeringen trekker støtten til friprogsenteret.
Høyres Lars Myraune synes det er underlig at regjeringen trekker støtten til friprogsenteret.

- Underlig kutt

Han viser til de store offentlige digitaliseringsreformene som står foran oss, og mener i sammenhengen at det er uklokt å trappe ned satsingen på kompetanse om fri programvare.

- Det virker da noe underlig å kutte støtten til Friprogsenteret. Vil statsråden la denne kunnskapen forsvinne og ikke bruke fem års arbeid videre, spør Myraune i en skriftlig henvendelse til IT-ministeren.

Fredag ettermiddag fikk han svar i dette brevet (pdf).

Aasrud skriver at FAD de siste fem årene har bidratt med 25 millioner kroner til Friprogsenteret, som eies av fylkeskommunene Buskerud og Troms, Høgskolen i Buskerud, IKT-Norge, KS og Rådet for Drammensregionen.

Statsråden minner om at det allerede i 2008 ble varslet at Friprogsenteret måtte etablere en strategi for overgang til en annen finansiering enn statlige tilskudd.

Den gangen ble det også sagt at departementet «forventer en vesentlig egeninnsats fra initiativtakerne til senteret».

- Framtidige bevilgninger vil avgjøres i de ordinære statsbudsjettprosesser, heter det avslutningsvis i svaret fra Aasrud.

Frykter nedleggelse

Myranue sier til digi.no at han ikke var klar over at Friprogsenteret allerede hadde fått påminnelser om at de måtte prøve å finne annen inntektskilder.

- Det som er trist er at hun forventer at fylkeskommunene skal bla opp store summer selv, for å holde liv i et nasjonalt prosjekt. Særlig når regjeringen har signalisert en digitalisering av hele samfunnet, sier høyrepolitikeren.

Nå er han redd kompetansen i Friprogsenteret kan forsvinne.

- Jeg frykter at konsekvensen blir at virksomheten deres nå blir nedlagt. Og det er ikke bra. Det er flott at departementet tok tak i dette i sin tid, men det er også helt tydelig at fri programvare er et viktig område i årene fremover, sier Lars Myranue.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.