Underlig billig musikkbutikk

En russisk musikkbutikk på nettet lar deg laste ned nylanserte CDer til under fire kroner stykket - i MP3-format.

Apple iTunes, Sony, Napster og en rekke andre aktører slåss nå om å etablere nettmusikkbutikker i stadig flere språk og til lavest mulig pris. Men prisene ligger på rundt en 7-8 kroner kuttet.

Det er derfor oppsiktsvekkende at den russiske MP3Search (mp3search.ru) selger alt du finner på de internasjonale listetoppene til 5 amerikanske cent stykket. Velger du alle kuttene på en CD, for eksempel Eminems siste, får du hele CDen til 55 cent - 3,70 kroner.

digi.no fikk tipset om butikken fra en leser. Hvor lenge den har vært åpen er uklart, men adressen ble registert i mars 2000. Et søk på Google indikerer at den ikke har vært mye omtale tidligere. Ser man på loggen over tilføyelser av nye titler, viser den en kraftig økning i aktiviteten i løpet av 2003.


På forsiden av mp3search reklamerer selskapet med både nyere og eldre musikk, for eksempel de nyeste utgivelsene til artister som Eminem, Rammstein og Ana Johnsson, men også eldre artister som Ramones.

digi.no har både forsøkt å ringe og sende epost til True Records, det Moskva-baserte selskapet som eier domenet mp3search.ru, men har ikke mottatt noen svar.

Det er rart å tro at salg av de nyeste CDene fra internasjonale artister foregår lovlig og i samarbeid med de store plateselskapene til disse prisene. Du får dessuten laste ned musikken i fritt kopierbare MP3-filer. I tillegg får du høre alle kuttene du vil kjøpe, riktignok i dårlig kvalitet, ved å klikke på høyttaler-ikonet uten for oppføring av hvert kutt.

Å handle på mp3search synes enkelt - man blir medlem ved å oppgi epostadresse og et fritt valgt passord. Du må så fylle på penger før du kan handle.

Mp3search.ru er overraskende profesjonelt utformet hvis det bare er en pirater-gruppe som står bak. Design, størrelse på utvalget og at selskapet lar deg betale med både Visa-kort og PayPal-konto bidrar til inntrykket av en lovlig virksomhet. At man kan betale med PayPal gjør at man slipper å ta risikoen på å utlevere sitt kredittkort-nummer.

Ledelsen i musikkbransje-organisasjonen Ifpi var ikke tilgjengelig for kommentar da digi.no ringte.

Til toppen