JUSS OG SAMFUNN

Undersøkelse: To av fem har handlet elektronisk

En spørreundersøkelse som en gruppe studenter ved Universitetet i Oslo har gjennomført, viser at 40 prosent av de som svarte har kjøpt varer eller tjenester over Internett. 80 prosent regner med å handle elektronisk i nærmeste framtid. Men et overveldende flertall av de som svarte var menn fra miljøer som bruker nettet mye i jobbsammenheng, og spørsmålet blir da når Internett-kremmerne vil nå de store massene. Og ikke minst når og om kvinnene vil ta ta i bruk elektroniske lommebøker.

Rune F Olsen
25. nov. 1996 - 14:00
Ståle Schumacher.
Ståle Schumacher.

- De som har svart på undersøkelsen er stort sett de som er aktive nettbrukere, det vil si de som er på nettet en gang i uken eller oftere. Og ni av ti av de aktive brukerne er menn, sier Ståle Schumacher, en av de seks studentene som stod bak undersøkelsen. - En hovedgrunn til at det var disse menneskene som svarte på undersøkelsen, er vel først og fremst at vi ikke gikk aktivt ut og spurte tilfeldig valgte mennesker, slik som for eksempel Gallup gjør. De måtte komme til oss. Men nå er det jo også slik at denne målgruppen kanskje er den mest interessante per i dag, fortsetter han.

Over 1500 deltok i undersøkelsen, og tallene må betegnes som oppløftende for de som vurderer å selge varer og tjenester elektronisk. Faktisk var det flere som allerede hadde kjøpt varer og tjenester over Internett enn i en lignende undersøkelse i USA, i følge Schumacher. - To av fem har kjøpt varer over nettet, mens undersøkelsen i USA viste at en av fem hadde gjort det samme, sier han. Forklaringen på at såpass mange har handlet elektronisk, kan være at det var de aktive brukerne som deltok i undersøkelsen.

- Eller det kan bety at nordmenn er mer teknologikåte enn andre, spekulerer Schumacher. Han underbygger spekuleringen ved å si at overraskende mange av dem som allerede hadde handlet på Internett begrunnet handelen med nysgjerrighet, at de ville prøve noe nytt, eller at de rett og slett "ville se om det fungerte".

Ikke uventet, var mange bekymret over sikkerheten ved kjøp og salg over nettet. - Det er litt misforhold mellom hva oppfatningen er blant brukerne når det gjelder sikkerhetsspørsmål, og hva ekspertene sier. De sistnevnte mener jo at teknologien allerede er sikker nok til overføring av verdier og privat informasjon.

Et annet hovedtrekk ved undersøkelsen, var at de som svarte enten tjente veldig bra, eller veldig lite (studenter).

Schumacher er selv en aktiv nettbruker, og var for en god tid tilbake en av kandidatene til "Beste hjemmeside" i Aftenpostens kåring. - Jeg har også selv handlet varer over nettet. Nå sist, kjøpte jeg en bok om kryptografi fra USA. Betalingen foregikk kryptert - jeg sendte VISA-nummeret mitt i en e-mail, kryptert med det populære programmet Pretty Good Privacy (PGP).

Schumacher er overbevist om at 1997 vil bringe med seg det store gjennombruddet for netthandel i Norge.

Ellos venter på kvinnene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.