BEDRIFTSTEKNOLOGI

Understreker støtte for OpenDocument

Både Corel og Novell har gjentatt at selskapene vil støtte OpenDocument-formatet. Microsoft er blitt mer uklare.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. okt. 2005 - 09:55

Etter å ha kommet med noe kritikk av OpenDocument-formatet (ODF) i forrige uke, understreker Corel nå at selskapet har forpliktet seg til å støtte formatet. Dette skriver eWeek. I et intervju med BetaNews kritiserte Richard Carriere, leder for kontorproduktivitet i Corel, den begrensede veksten i støtten for formatet og at mente at det fortsatt trenger å utvikles for å kunne komme i et «virkelig produkt».

- Realiteten i dag er at denne standarden ikke er blitt innført eller tatt i bruk, punktum.

Foreløpig er det bare de nyeste utgavene av OfficeOpen.org og relaterte Star Office fra Sun, som benytter OpenDocument-formatet som grunnformat for lagrings av dokumenter.

Uttalelsene til Carriere er blitt kritisert innen åpen kildekode-felleskapet, og nå sier Carriere at Corel støtter den videre utviklingen og utbredelsen av OASIS OpenDocument Format, og at selskapet sterkt bifaller ODF, på samme måte som det sterkt støtter bruken av åpne standarder i hele bransjen.

Også Novell har inntatt en mer fremtredende rolle i ODF-bevegelsen. Selv om selskapet også tidligere aktivt har markedsført formatet, er Novell nå blitt offisielt listet på medlemslisten til den tekniske komiteen ved OASIS.

Disse bekreftelsene anses av som fordelaktige for utbredelsen av ODF. Det mener Stephen O'Grady, analytiker og medgründer i RedMonk.

- Corel har en sterk posisjon i vertikale markedet, blant annet advokatfirmaer, som gjør støtten deres for standarden viktig. Novell er trolig med på dette fordi de selger skrivebordsutgaver av Linux, og ethvert skritt vekk fra Microsoft-formatet er fordelaktig for den virksomheten, sier O'Grady til eWeek.

- Hver eneste kommersielle entitet som slutter seg til og støtter ODF, vil gi det mer troverdighet, sier han.

    Les også:

Mange mener at Microsoft før eller senere vil bli tvunget til å støtte OpenDocument-formatet i selskapets Office-produkter. I en e-post sendt til avviser ikke selskap framtid støtte for formatet.

"Vi har ingen planer om direkte å støtte OpenDocument-formatet på det nåværende tidspunkt". Men i meldingen fortelles det også at selskapet forventer at både partnere, uavhengige selskaper og konkurrenter vil tilby verktøy som kan konvertere mellom Microsofts XML-baserte format som blir standardformatet for Office '12', og OpenDocument. Flere slike prosjekter skal ifølge Microsoft allerede være startet.

Med en slik uttalelse avviser ikke Microsoft framtidig støtte for OpenDocument-formatet, samtidig som det til en viss grad sikrer seg støtte for formatet ved å vise til tredjepartsleverandører.

Foreløpig argumenterer Microsoft likevel med at selskapets egne XML-baserte Office-formater er åpne.

- Det som trolig vil bli et problem for Microsoft er selskapets definisjon av «åpne», sier Ian Campbell, administrerende direktør og president for Nucleus Research, til eWeek.

- Microsofts 'åpenhet' har fortsatt noen proprietære aspekter knyttet til seg. Det er mulig at de kan komme til å måtte gjøre endringer for å støtte OpenDocument, for å komme på linje med resten av bransjen, sier han.

I News.com-bloggen Between the Lines skriver Dan Farber, ansvarlig redaktør for ZDNet at han denne uken snakket med Ray Ozzie, teknologisjef i Microsoft, i forbindelse med Vortex 2005-konferansen. Ozzie skal ha sagt at støtte for ODF i Office ikke er et spørsmål om prinsipper, og at Microsoft støtter andre formater. Den nylig annonserte støtten for eksport til PDF i Office '12' nevnes som bevis på dette.

Ifølge Farber sa Ozzie at innbygging av eksportmuligheter til ODF i Office handler om ressursallokeringer, da trolig på utviklersiden, og om hvorvidt etterspørselen etter slik støtte vil være tilstede, gitt at ODF ikke fullt ut vil støtte Microsofts egne formater uten noe modifisering. Det går også fram at Microsoft samarbeider med et fransk selskap om konverteringsverktøy for å avgjøre hvilke problemer som måtte finnes i denne konverteringsprosessen. Farber mener på bakgrunn av dette at det bare er et spørsmål om tid før man i Microsoft Office vil kunne lagre dokumentene som ODF.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.