Ung mann pågrepet for DDoS mot Nordea og Swedbank

Mistenkt for utpressing og grov sabotasje.

Ung mann pågrepet for DDoS mot Nordea og Swedbank
Verken Nordea eller Swedbank skal ha gått med på å betale pengekravene for å unngå tjenestenektangrep. Det er det andre som har gjort den siste tiden. Illustrasjon: PantherMedia/Fabio Berti

En tenåring er mistenkt for grovt dataangrep og forsøk på utpressing mot storbankene Nordea og Swedbank i Sverige. Fordi den mistenkte gutten er mellom 15 og 18 år vil han ikke bli begjært varetektsfengslet, melder NTB.

Angrepet ble utført ved hjelp av et botnett bestående av 20.000 infiserte datamaskiner, opplyser aktor Mats Ljungqvist till IDG.se.

Swedbanks nettsider ble i starten av november utsatt for et tjenestenektangrep (DDoS), som satte sidene ut av spill store deler av dagen. Også konkurrenten Nordeas nettsider var nede i flere timer.

Tenåringshackeren krevde via Twitter å få utbetalt et beløp tilsvarende 10.000 dollar i den digitale valutaen bitcoin. I et intervju med Expressen sa han at han angrep bankene fordi han kunne.

Ifølge IDG.se ble det aldri utbetalt penger fra bankene etter kravene han skal ha fremsatt. Ved tenåringens hjem i byen Växjö skal politiet ha foretatt en rekke beslag i datautstyr.

Den siste tiden har det vært flere større tjenestenektangrep med krav om løsepenger. Det er ikke kjent om forholdet i Sverige har noen sammenheng med lignende eksempler i andre land.

Den ende-til-ende-krypterte e-posttjenesten ProtonMail i Sveits ble nylig hardt rammet. Da angrepene også rammet selskapets datasenterleverandør og internettilbyder, valgte de å betale. Det hjalp ikke stort.