ANALYSER

Ungdommer faser nå ut CD-formatet

Store deler av norsk ungdommer dropper nå CD-platene til fordel for MP3, viser tall fra NTNU.

29. nov. 2005 - 09:22

Ungdommer er i ferd med å vende CD-formatet ryggen. Kun i aldersgruppen 25 og 29 år kommer CD-spilleren ut som mest brukte lytterutstyr, viser en studie.

Men CD-en står ikke lenger som førstevalget når dagens unge anskaffer seg og lytter til musikk. I stedet blir internett stadig viktigere for ungdommens musikkrelaterte aktiviteter. Resultatene framkommer i «Pandoraundersøkelsen 2005,» utført ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.

Sju av ti under 20 år bruker nettet minst ukentlig til å søke og lete seg fram til ny musikk, mens nesten seks av ti mellom 20 og 24 år gjør det samme.

- Vi ble overrasket over at PC-en og mp3-spilleren står sterkere hos de unge enn CD-spilleren, ikke minst fordi så mange har hevdet at musikkopplevelse også i fremtiden vil fortsette å være knyttet til å eie musikk på egne fysiske lagringsmedier, sier Hendrik Storstein Spilker til forskning.no.

Sammen med Erlend Heimsvik og Bjørnar Nybakk har han blant annet undersøkt forholdet 700 unge mennesker i Trondheim har til bruken av musikk og internett.

Spilker tror imidlertid ikke at cd-plata vil lide samme skjebne som vinylplatene.

- Men om noen år vil jeg tro at de større brukergruppene har kuttet ut cd-en, sier han til forskning.no

Særlig aldersgruppen under 16 år vender cd-formatet ryggen, og kun blant de mellom 25 og 29 år kommer cd-spilleren ut som mest brukte lytterutstyret.

I gruppen ungdom under 16 år bruker 38,9 prosent mp3-formatet til å spille av musikk, mens 31,9 fortsatt sverger til CD.

Forskerne undersøkte også ungdommenes holdninger til å laste ned musikk og den viktigste begrunnelsen for la være å laste ned musikk er at de vil unngå virus på PC-en. 28,4 prosent av de spurte oppga dette som den viktigste årsaken.

Den nest vanligste begrunnelsen ungdommene oppga som årsaken til å avstå fra nedlasting var at det ville bryte med «rettighetene og inntektene til artistene». 16,1 prosent av de spurte hadde dette som begrunnelse.

De fleste ungdommene, 70 prosent, sa seg enige i at de for det meste lastet ned musikk for å slippe å kjøpe musikken. 42,5 prosent sier at de er enige eller delvis enige i påstanden om at de laster ned musikk for å finne ut hva slags musikk de skal kjøpe.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.