JUSS OG SAMFUNN

Unge «pirater» ville gjerne arresteres

MP3-brukere meldte seg selv til politiet i et forsøk på å utfordre loven som forbyr knekking av kopisperrer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. okt. 2006 - 12:01

Tre brukere av MP3-spillere fra andre produsenter enn Apple, oppfordret nylig det franske politiet til å arrestere dem for brudd på en fransk lov som forbyr knekking av systemer for digital rettighetsstyring (DRM). De tre hadde kjøpt musikk på Apples iTunes Music Store og overført den til sine MP3-spillere, som ikke har støtte for Apples DRM-løsning.

En tilsvarende lovgivning finnes også i Norge. Men Frankrike har også en lov som krever at tjenester som iTunes Music Store åpnes for alle. Denne ble vedtatt i sommer.

    Les også:

Ifølge The New York Times var de tre medlemmer av StopDRM, en organisasjon som protesterer mot et voksende antall restriksjoner for å begrense bruken av lovlig kjøpt musikk og film. Med seg under aksjonen hadde de et førtitalls tilhengere.

- Ikke bare bruker jeg ikke en iPod for å lytte til en iTunes-sang, men jeg overførte også filmen "Blade Runner" til min håndholdte filmspiller, sier Jérôme Martinez, et av de tre medlemmene.

- Jeg er villig til å møte konsekvensene for det de anser som et lovbrudd, sier han til NY Times. Han har selv regnet ut at han bør straffes med bøter på opptil 41.250 euro, omtrent 355.000 kroner, samt seks måneder fengsel. Den største delen av straffen skal skyldes at han også har fortalt andre hvordan DRM-knekkingen kan gjøres.

- De sier at loven er ment for å stoppe piratkopiering, men jeg er ingen pirat, sier Martinez.

- Jeg støtter artister gjennom lovlige kjøp av deres verk, men jeg vil ikke tvinges til å benytte én spesiell enhet for å spille dem, sier han.

De tre StopDRM-medlemmene ble brakt inn på en politistasjon for avhør, men nå, mer enn en uke senere, har lite nytt skjedd.

- Det er et komplisert og nytt problem, så jeg er ikke overrasket over den sene reaksjonen. Eller kanskje politiet erkjenner at det er viktigere ting å gjøre for styresmaktene enn å tvinge meg til å benytte en iPod når jeg lytter til "Les Lacs du Connemara", sier Martinez. Han har også sendt rekommanderte brev til både Apple og Microsoft for å informere dem om sine handlinger, men vet ennå ikke om det vil bli reist noen tiltale.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.