Unge Venstre hyllet svenske Piratpartiet

Begge synger ut mot svensk nettovervåking og mener fri fildeling fremmer rettsstaten.

Unge Venstre hyllet svenske Piratpartiet

Begge synger ut mot svensk nettovervåking og mener fri fildeling fremmer rettsstaten.

Det norske ungdomspartiet Unge Venstre avholder i disse dager sommerleir på Hove leir, og har hatt besøk av Rick Falkvinge, leder for det svenske Piratpartiet, heter det i en pressemelding.

Falkvinges hovedbudskap er at politikere ikke forstår hvilken skade de gjør på demokratiet og rettsstaten gjennom å prøve å stoppe fildeling.

– Fildeling er en større kulturrevolusjon enn det bibliotekene var da de kom for 150 år siden. Nå kan hele klodens innbyggere ha tilgang 24/7 til hele menneskehetens kultur og selv kunne bidra til den. Fildeling er også et teknikkhistorisk faktum som man uansett ikke kan stoppe, sier Falkvinge.

Uttalelsene fikk god respons fra de nærmere 150 deltakerne, heter det.

Venstre er det eneste norske partiet som har gått inn for fri fildeling. Det skjedde på landsmøtet i 2007 etter et forslag fra Unge Venstre.

– Piratpartiet kjemper en viktig kamp for å vise at fri fildeling er til gode for forbrukere, artister og samfunnet. Unge Venstre er også meget bekymret for hvilken skade politikere kan påføre grunnleggende borgerrettigheter i sin iver for å stoppe fildeling. En strengere håndheving av forbudet mot fri fildeling krever en massiv overvåkning av privat kommunikasjon. Dette er en stor trussel både mot personvernet og den demokratiske friheten til å fritt kunne kommunisere med sine medborgere, sier Anne Solsvik, leder i Unge Venstre.

Falkvinge og Solsvik er begge svært kritiske til den nye svenske overvåkingsloven, «FRA-loven», som lar statsapparatet følge med på innholdet i all internettrafikk samt SMS og telefon. Siden det meste av norsk internettrafikk også går gjennom Sverige, innebærer det at svenske myndigheter følger med på hva som sies og skrives digitalt i Norge.

Piratpartiet deltar blant annet i støttearbeidet for en blogger, Henrik Alexandersson, som er politianmeldt for å ha publisert en lekkasje fra virksomheten i ly av FRA. Lekkasjen tyder på at FRA ikke bare har avlyttet svenske borgere, men også avlyttet kabeltrafikk i strid med lovverket.

– Unge Venstre krever at den norsk regjeringen straks kommer på banen for å sikre personvernet til norske internettbrukere. Overvåkning av vanlige borgere har ingenting å gjøre i et liberalt demokrati, sier Solsvik.

    Les også:

Til toppen