Unik anledning for IT-gigantene

Salget av Hydro IS er en unik anledning for IT-gigantene. Her er de mulige kjøperne:

Unik anledning for IT-gigantene

Hydro luftet i mange år muligheten for å selge sin IT-avdeling, den største i Norge og tidligere i mai bekrefter selskapet at beslutningen om å selge endelig er tatt.

Og det er størrelsen på selskapet som gjør salget ekstra spennende for norske IT-bransje. For Hydro har hele 920 ansatte (inkludert innleide) som steller med drift, integrasjon og utvikling, blant annet av SAP-systemer. Selskapet omsatte for 1,4 milliarder kroner i 2006, og er således et av Norges største IT-selskaper.

IDC-analytiker Nils Molin mener at Hydros størrelse kan endre konkurransebildet i den norske IT-sektoren. For med et kjøp av Hydro IS kan en aktør med et sverdslag bli ordentlig stor i Norge. Listen over mulige kjøpere er da også litt annerledes enn ved salget av andre aktører.

I løpet av fjoråret var det EDB, Ergogroup og Ementor som samlet mange av de uavhengige norske aktørene som var igjen. Molin er den analytikeren som følger den nordiske outsourcing- og driftsmarkedet tettest og han peker ut EDB som den kjøperen Hydro IS passer best for.

– Hydro IS passer EDB som hånd i hanske og EDB har jo vært veldig aggressive på oppkjøp, påpeker Molin.

Molin mener også at Ergogroup er en mulig kjøper, men understreker at prisen kan bli høy. Tilsvarende oppkjøp i fjor peker mot en prislapp på rundt en milliard kroner, men Molin mener dette blir vanskelig: Hvor mye Hydro IS er verd kommer veldig an på hva slags og hvor langvarig kontrakt Hydro gir med sin IT-avdeling når den selges.

Men Molin påpeker at det er et bra tidspunkt: Når behovet etter folk er så stort, får man godt betalt: Det er nå man skal selge, påpeker IDC-analytikeren.

Molin lister også opp fire store internasjonale som alle trenger en norsk avdeling. De er selskaper som har ressurser og penger til å håndtere et stort oppkjøp.

Disse fire har alle gjort store nordiske kjøp og kunne trenge å bli større i Norge:

  • IBM fikk kontrakt med Statoil-kontrakten og kunne trengt folk. IBM har tidligere i Norden blant annet kjøpt Maersk og SAS IT.
  • CSC er en kandidat som kjøpte IT-avdelingen til Codan/Trygg Hansa
  • HP kunne ha blitt stor på outsourcing i Norge slik de er i Danmark og Sverige
  • CMG Logica kjøpte WM-data som er små i Norge og kunne løst denne utfordringen nå
Les mer om: