Universelle Windows-apper med nytt navn

Ikke bli forvirret nå.

Universelle Windows-apper med nytt navn
Windows 10 skal kunne kjøres på mange ulike typer enheter. Det samme gjelder det som nå kalles for Windows-apper. Bilde: Microsoft

Med Windows 10 gjør Microsoft det også mulig med Windows-baserte applikasjoner som skal kunne kjøres på tvers av enheter av alle størrelser, i alle fall inkludert Xbox, smartmobiler, nettbrett og pc-er, men også andre som har Windows 10 installert. Disse har til nå vært kjent som Universal Windows Applications. Dette er i praksis det som tidligere ble kalt for Metro-apper, senere Modern UI-apper og til slutt(?) for Store Apps, men altså for alle Windows-enheter på en gang. Utviklere fikk muligheten til å lage slike apper i en testversjon av Visual Studio som kom mandag denne uken.

Les mer her: Nå kan du lage universelle Windows-apper

Windows apps

I den nevnte Visual Studio-utgaven kalles «Universal Windows Applications» for Windows 10-applikasjoner, mens de tradisjonelle Windows-applikasjonene kalles for Windows Desktop-applikasjoner.

Men i et foredrag under WinHEC-konferansen i Kina i forrige uke, fortalte Microsofts Don Box at det egentlig er plattformen som heter «Universal Windows Applications (Platform)». Appene kalles rett og slett for «Windows apps». De tradisjonelle Windows-applikasjonene for pc-er kalles fortsatt for «Windows desktop applications».

En beskrivelse av de to ulike kategoriene av applikasjoner som kan kjøres i Windows 10.
En beskrivelse av de to ulike kategoriene av applikasjoner som kan kjøres i Windows 10. Bilde: Microsoft
 

Det er utvilsomt viktig at Microsoft nå skiller klart mellom det som er rene pc-apper, altså det de fleste fortsatt bruker, og apper som også kan kjøres på andre typer enheter. Microsoft ble kritisert for ikke å være tydelige nok om dette i forbindelse med Windows RT, som i praksis er lagt dødt. Om alle omdøpingene og nye navnene på de to ulike typene av applikasjoner nå vil bidra til å gjøre det hele mer opplagt for forbrukere, kan kanskje diskuteres.