DATAANGREP

Universitet slått ut etter cyberangrep

Håper å kunne redde semesterstarten.

Rett før jul ble Universitetet i Maastricht rammet av et cyberangrep. Trolig dreier det seg om utpressingsvare.
Rett før jul ble Universitetet i Maastricht rammet av et cyberangrep. Trolig dreier det seg om utpressingsvare. Foto: Wikimedia/Vma.janssen (<a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en">CC BY-SA 3.0</a>)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. des. 2019 - 09:43

Universitetet i den nederlandske byen Maastricht, Universiteit Maastricht, kunngjorde på julaften at det var blitt utsatt for et alvorlig cyberangrep dagen før. Så godt som alle Windows-systemene til universitetet var da berørt. Dette inkluderer etter alt å dømme også epostsystemene. 

Universitetet har kommet med flere oppdateringer i løpet av romjulen. Der går det tydelig fram at dette er et arbeid som vil ta tid, selv om både universitetets egne ansatte og eksterne spesialister, blant annet fra selskapet Fox-IT, bidrar til både å få systemene opp igjen, å gjenopprette dataene og å etterforske hva som egentlig har skjedd. 

Undervisningssystemer

Universitetet har mer enn 18.000 studenter og 4400 ansatte. Det har samtidig en mengde ulike IT-systemer som helst bør være i drift igjen før vårsemesteret starter. Spesielt prioriteres systemer knyttet til undervisningen, som universitet håper kan starte den 6. januar. 

Østerrikes utenriksdepartement i Wien melder om cyberangrep.
Les også

Cyberangrep mot Østerrikes utenriksdepartement

I tillegg prioriteres systemer knyttet til søknader om ulike typer stipend til forskere.

Universitetet understreker viktigheten av at verken studenter eller ansatte forsøker å utføre handlinger på datamaskinene eller i systemene til universitetet. Dette gjelder også via fjerntilgang til systemene. Universitetet oppgir at slike handlinger kan forstyrre arbeidet med å gjenopprette systemer og data. 

Løsepengevirus

Ifølge De Telegraaf er Universiteit Maastricht angrepet med et løsepengevirus kalt Clop. Til nettavisen 1Limburg sier en talsmann for universitetet at de forskningsdataene til universitetet er lagret på separate og sikrere systemer, som etter alt å dømme fortsatt er tilgjengelige. Det undersøkes likevel om angriperne kan ha fått tilgang til disse dataene. 

Tina Tomter i Gjensidige presiserer at selskapet har få eller ingen cyberforsikringsoppgjør der det har vært nødvendig med avkortning.
Les også

Forsikring mot dataangrep trenger ikke koste skjorta

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.