Universitetene og IBM inngår forlik

IBM-sjef Morten Thorkildsen betaler for å løse vanskelig erstatningssak.

IBM-sjef Morten Thorkildsen betaler for å løse vanskelig erstatningssak.

IBM og de tre største universitetene i Norge, Oslo, Bergen og Trondheim skulle i dag brake sammen i en uvanlig rettssak mellom leverandører og kunder.

Staten har gått til det uvanlige skritt å saksøke en av sine store leverandører. 19. januar starter Statens sak mot IBM i Indre Follo Tingrett.

Partnene har debattert lenge - saken startet i 1999 da IBM leverte lønns- og personalsystemet PR2000 til Universitet i Trondheim, Bergen og Oslo. Etter en rekke problemer, hevet Staten kontrakten. Nå krever Staten 46 millioner kroner i erstatning.

Dette har fått IBM til å gå til det like uvanlige motsøksmålet med et krav på fem millioner kroner.

Staten mener IBM ikke har tilpasset systemet godt nok og hevder at IBM burde informert staten om at de hadde stoppet utviklingen av PR2000. IBM hevder at staten krevet store tilpasninger uten å ville betale for det.

Men nå har partene inngått et forlik - der ingen innrømmer noen skyld.

"Partene sier seg glad for at uenighet om tidligere prosjekter kan legges til side til fordel for et framtidsrettet initiativ i samarbeid mellom IBM og universitetene. Dette er et samarbeid som har langvarige og gode tradisjoner i Norge, og for å kunne føre dette videre på en positiv måte, er man enige om å bilegge den pågående rettstvist," skriver partene diplomatisk i sin felles pressemelding."

Avtalen innebærer at IBM betaler universitetene 20 millioner kroner - men ikke i kontanter, universitetene får ut erstatningen i IBM-produkter.

"Det dreier seg om maskinvare og programvare fra IBM, som servere (xSeries, pSeries), datagitter (Grid Computing), lagring (Storage), backup, programvaredistribusjon og konfigurasjonskontroll (Tivoli)," skriver partnere.

- For IBM har det vært viktig å finne en god løsning for både IBM og for universitetene. Det ville representere et brudd både med våre historiske relasjoner og med IBMs globale linje om man ikke skulle gripe denne muligheten til å innlede et omfattende samarbeid i stedet for å holde en rettslig prosess gående i ukevis, sier Morten Thorkildsen.

IT-direktør ved Universitetet i Oslo, Sverre Spildo sier at forliket med IBM er viktig også for universitetene i Norge. – Vi har med dette lagt bak oss en gammel konflikt og vi får tilgang til avansert IBM-teknologi. Dette er en avklaring som ikke bare bilegger en rettstvist, men som åpner for et partnerskap som kan komme norsk høyere utdanning, forskning og utvikling til gode i årene som kommer, sier Spildo.

Til toppen