Universitetsforlaget anmelder Elevgeriljaen

- Vi vil politianmelde saken, deretter vil vi vurdere søksmål og eventuelle erstatningskrav, sier administrerende direktør i Universitetsforlaget som respons på utleggingen av to bøker på Internett.

- Vi vil politianmelde saken, deretter vil vi vurdere søksmål og eventuelle erstatningskrav, sier administrerende direktør i Universitetsforlaget som respons på utleggingen av to bøker på Internett.

To av Universitetsforlagets titler for videregående skole er lagt ut på Internett av en interesseorganisasjon som kaller seg "Elevgeriljaen". Både engelske "Human Touch" og norskverket "Tekst og Tanke" distribueres gratis for å få ansvarlige myndigheter og forlag til å reagere.

Interesseorganisasjonen er mot reklame på skolebøker, for gratis læremidler og vil ha større satsing på IT i skoleverket.

Universitetsforlaget har liten forståelse for aksjonsformen i forbindelse med den politiske markeringen. Administrerende direktør Siri Hatlen sier i en pressemelding at de ikke ønsker å kommentere det politiske innhold i saken, men mener dette er et direkte angrep på opphavsretten:

- Universitetsforlaget tar sterk avstand fra aksjonsformen, og at våre titler misbrukes til et politisk formål på denne måten. Dette rammer både noen av våre forfattere og forlaget og er et direkte angrep på opphavsretten. Ved å oppfordre elever til å laste teksten ned fra Internett på egen PC medvirker "Elevgeriljaen" til brudd på norsk lov om opphavsrett til åndsverk, mener forlagssjefen.

Elevgeriljaen har fått støtte fra radikalt politisk hold (RV) og Eleveorganisasjonen for sine krav. Hatlen er imidlertid sikker på at interesseorganisasjoner som Den norske forleggerforening (DnF) og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) kommer til å engasjere seg sterkt.

- Det arbeides med å identifisere de ansvarlige samt datakilden for i første omgang får stoppet tilgangen på teksten og få den fjernet fra nettet. Det som er gjort er klart ulovlig, påstår hun.

Til toppen