KORTNYTT

Universitetsrapport refser DAB-lyden

6. feb. 2007 - 09:29

(NTB): De fleste av dagens digitale radiokanaler har dårligere lydkvalitet enn FM-sendinger, hevdes det i en rapport fra Universitetet i Oslo.

DAB-lyden skjemmes av utsmurt stereobilde og ullen diskant. Dette går fram av en forskningsrapport som er laget av Sverre Holm, professor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, melder forskning.no.

Holm har analysert frekvensområdet og stereobredden, og mener at selv musikk kjøpt på iTunes leverer bedre lydkvalitet enn kanaler som Alltid Klassisk.

Han har gjort målingene med en vanlig DAB-mottaker og analysert frekvensspekteret. De fleste radiokanalene sendes over DAB med datakapasitet på 128 kilobit per sekund. Dette gir ifølge Holm en lydkvalitet som er dårligere enn god mottaking av FM.

I rapporten viser Holm til lyttertester gjort av Audio Engineering Society fra 1998. Ifølge disse lyttertestene vil lydkvaliteten i de fleste norske DAB-kanalene ligge i kategorien «irriterende».

Holm mener at spesielt NRK P3 lider under den lave lydkvaliteten, siden lytterne er krevende musikklyttere. Dessuten har unge mennesker gode ører og hører lett den ulne diskanten.

Hovedårsaken til plassmangelen på DAB-frekvensene er den gamle standarden for digital lydkompresjon. Ved å gå over til nyere standarder som MP3 eller AAC, kan langt flere kanaler med høy lydkvalitet få plass i DAB-båndene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.