BEDRIFTSTEKNOLOGI

Unix-salg slår ut NT

Unix vinner krigen mot Intel og Microsoft. Målt i verdi faller salget av Intel-baserte servere her i Norge, mens Unix-salget fyker i været, viser ferske tall digi.no har fått fra analyseselskapet IDC.

Einar Ryvarden
18. nov. 1998 - 11:39

Målt i verdi er det Unix som knuser Windows NT og ikke omvendt. Servere med Intel-prosessorer og Windows NT eller Novell Netware velter ut fra Compaq og en drøss andre leverandører, men det blir lite penger av all ståheien. Ferske tall fra analyseseselskapet IDC viser at det ble solgt slike servere for 80 millioner kroner i tredje kvartal i Norge.

Verdien av servere med RISC-prosessorer og forskjellige versjoner av Unix som ble solgt i samme periode er nesten dobbel så høy - 150 millioner kroner. Sammenliknet med tredje kvartal i fjor falt verdien av solgte Intel-servere med fire prosent, til tross for en sterk enhetsvekst. Verdien av Unix-server-salget steg derimot med 22 prosent i samme periode.

Hewlett-Packard ruver på toppen av det norske Unix-markedet med en markedsandel på hele 37,6 prosent - et godt stykke bak finner vi så Sun og IBM.

Tredje kvartal 1998 Tredje kvartal 1997
Hewlett-Packard 37,6% 33,5%
Sun 19,1% 21,1%
IBM 15,6% 12,4%
Compaq (har kjøpt Digital) 4,5% 10%
Silicon Graphics 11,2% 6,5%
Siemens 6,2%
Bull 4,2%
Andre 1,6%

Ser man på salget for de tre første kvartalene, jevner tallene seg noe ut: HP har 36,2 prosent av markedet, SUN 29,6 og IBM 11,7 prosent.

De ferske markedstallene er dramatisk lesning for Compaq og eiere av Digital-systemer. Salget av Digitals Unix-servere er halvert fra tredje kvartal i fjor, noe som mildt sagt kommer overraskende på Compaq i Norge:

- Verdien av vårt salg av Unix-baserte Alpha-maskiner har vokst med 123 prosent i forhold til tredje kvartal i fjor. Hvor IDC har fått sine tall fra, vet jeg ikke, men de er helt feil, sier Jan Braaten, Alpha/Digital Unix-ansvarlig i Compaq.

Internasjonalt er salgstrenden klar - det går mot færre og større Unix-leverandører. Analyseselskapet GartnerGroup mener at HP, Sun, IBM og Digital er sterke nok til å videreutvikle sine Unix-versjoner og har levedyktige prosessorer - alle de versjonene av operativsystemet blir presset ut av markedet i løpet av de neste årene.

Salgsstatistikken for Unix-servere i Norge er dårlige nyheter for Microsoft og de som trodde Windows NT hadde vunnet. Norske bedrifter mener åpenbart at Windows NT er hyggelig, men for tyngre dataløsninger som du skal stole på, må du kjøpe Unix.

- Intel-servere med Windows NT og Netware brukes fremdeles mest som fil- og utskrifts-servere, sier Jan Wigen, kundesjef i HP Norge. Unix beholder foreløpig sitt nesten-monopol på applikasjoner og større databaser. Salget av Unix vokser raskt fordi stadig flere organisasjoner blir helt avhengig av sine dataløsninger og må kjøpe stabile løsninger med høy ytelse, mener Wigen.

Wigen mener også at en pågående server-konsolidering bidrar også til høyt salg - mange store bedrifter har oppdaget at det er svært dyrt å administrere mange småservere og kjøper derfor en eller to store Unix-servere.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.