unnskyld/vi/lover/å/skjerpe/oss.html

"Etter en million reklamasjoner bør adm dir tvinges til å høre hele platen til Stig Van Eijk.", sukker Einar Ryvarden før helgen ringes inn. Han etterlyser en website hvor skamfulle plateselskap kan gjøre bot og bedring overfor forbrukerne.

"Etter en million reklamasjoner bør adm dir tvinges til å høre hele platen til Stig Van Eijk.", sukker Einar Ryvarden før helgen ringes inn. Han etterlyser en website hvor skamfulle plateselskap kan gjøre bot og bedring overfor forbrukerne.

Platebransjen har lurt oss i årevis til å kjøpe drittskiver som har en eller to bra låter. Med MP3 har vi fått et glimrende erstatningssystem.

Platebransjen banner og skriker over MP3-formatet, men burde egentlig holde kjeft i ren ydmykhet. I stedet for å klage kunne de snu MP3 til noe positivt - for eksempel til å kompensere alle kundene de har lurt opp gjennom årene til å kjøpe søppel.

Da jeg forleden dag bladde gjennom musikksamlingen min på jakt etter en skikkelig sommerskive, slo det meg hvor mange drittskiver jeg har. Nå kunne denne følelsen av nederlag ha bakgrunn i at jeg er dårlig til å kjøpe musikk, men jeg er ikke av den typen som vimser innom min lokale musikkpusher på jakt etter noe nytt og spennende.

Jeg er tvert i mot en sinke og kjøper ikke så mye før jeg er ganske sikker på at det er bra. Men av og til må man bare ta noen sjanser, selv om man vet at det som regel straffer seg hardt og nådeløst. Resultatet er at av mine 150 CD vil jeg anslå at rundt 25 skiver er direkte dårlige.

Nå er jeg ganske streng fordi jeg ikke hører på musikk hele tiden (jeg er litt mono-tasking) - men ta for eksempel de to svake Metallica lempet ut de siste årene (før Garage Inc). Jeg synes Load og Reload er dårlige, hvertfall sammenlignet med "Metallica" (1991).

Tenk deg - hvis du hadde hadde kjørt mye Mercedes på 80-tallet, men oppdaget at Mercedesen du kjøpte har en gressklippermotor og inventar laget av paller - du hadde blitt sur?

Kall meg gammeldags, men jeg mener at hvis en CD som i snitt har 12 låter, bør minst fire av dem være bra. Mye av problemet er dessuten falsk markedsføring - selskapene hyper opp en hit og lurer deg til å kjøpe en skive der hiten ikke har noe til felles med resten. (Husker du No Doubts "Don't Speak"?)

Men nå har vi fått et medium som egner seg til erstatning. Jeg mener plateselskapene burde satt gått sammen og laget "Plateselskapenes skamfulle erstatningskontor". Her kunne du komme med platesamlingen din og forhandle deg frem til en erstatning. Poenget med å ta med alle dine CDer er å bevise at du ikke kjøper musikk i fylla (VG-lista beviser at det finnes mange av dem). Dermed ville du kunne forhandle deg frem til et gitt antall lovlig MP3-nedlastninger.

Hvis vi tar utgangspunkt i min samling blir regnestykket som følger: (25 skiver som skulle hatt fire bra låter hver, men har i snitt 1,5 gir en tilgodelapp på 62 låter). Så ville jeg få et passord til "www.platebransjen.com/unnskyld/vi/lover/å/skjerpe/oss.html" der jeg kunne bla i all verdens musikk og laste ned 62 bra låter.

I tillegg ville man kunne bruke statistikken fra "Plateselskapene skamfull erstatningskontor" til å lage et botsystem. Mer enn 10.000 reklamasjoner burde ført til en bot, mens 100.000 burde ført til oppsigelse av labelansvarlig.

Etter en million reklamasjoner burde administrerende direktør bli tvunget til å høre gjennom hele platen til Stig Van Eijk.

Til toppen