JUSS OG SAMFUNN

Upålitelig register på Internett

Sosialistisk Venstrepartis Oslo-avdeling har gjort Oslo bystyres register over bystyre- og byrådsmedlemmenes økonomiske interesser tilgjengelig over Internett. En stikkprøve viser at registeret inneholder foreldet informasjon.

Eirik Rossen
23. des. 1996 - 11:30

Det dreier seg om et frivillig register, der Oslo-politikerne skal opplyse om hvor de er ansatt, hva slags konsulentoppdrag de har, hva slags andre tillitsverv de har i nærings- og organisasjonsliv mm. Har de eller noen i den nære familien mer enn 1 prosent av aksjene i et selskap, skal det også oppgis. Varamedlemmene til bystyret har også adgang til å registrere seg.

En håndfull bystyremedlemmer har ikke villet registrere seg: Henning Holstad og Gunnar Kr. Olsen (Fr.P.), Ingrid Cathrine Eriksen (Høyre), Terje Bjøro (Venstre) og Gro Owren Nygaard (Arbeiderpartiet).

Bystyremedlem Ivar Johansen har tatt initiativet til å legge registeret ut på Internett, på SVs egne websider. Tidligere i år fikk han lagt ut bystyredokumentene. Da skjønte byrådet hintet og begynte å legge ut sidene selv.

– Jeg håper at rådhuset følger opp denne gangen også. Oslo kommune oppfattes som en av landets mest lukkede, og de har ingen offensiv holdning til Internett. De fulgte etter med dokumentene da de skjønte hvor pinlig det var at vi i SV, med våre små ressurser, fikk til det de ikke kunne gjøre fordi det var "for kostbart" eller "for arbeidskrevende".

Johansen forteller at Stortingets presidentskap diskuterer hvorvidt tilsvarende register for stortingsrepresentantene også skal legges ut på Internett.

Arbeiderpartirepresentant Knut Roger Andersen i Oslo bystyre sier at flere av registerets opplysninger om ham er foreldet. Han er f.eks. ikke lenger ansatt i Arbeidernes edruskapsforbund, og har heller ikke noe verv i Folk og forsvar.

– Jeg visste ikke at registeret var lagt ut på Internett, sier Andersen. – Jeg synes det er en merkelig holdning av Oslo SV at de ikke informerer representantene det gjelder før de legger ut lista. Det synes jeg er betenkelig. På den andre siden er dette opplysninger som jeg har gitt fra meg frivillig til et offentlig register. Det er prisverdig at SV driver folkeopplysning, men de burde informert oss før de la ut registeret, sier Andersen.

Andersen sier han ga opplysninger til registeret første gang han ble valgt, i 1991. Det ser ut til at oppdateringsrutinene for det som skulle gi Oslo-borgerne innsyn i de folkevalgtes økonomiske interesser, er mildt sagt mangelfulle.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.