UPC sliter med å bygge bredbånd

Det koster å grave ned kabler og bygge bredbånd - Europas største kabelselskap UPC har en gjeld på 53 milliarder kroner uten å ha bygd ferdig.

Infrastruktur-selskaper som United Pan-European Communications bruker enorme summer på å tilpasse og bygge ut sin infrastruktur. Målet er å levere digitale TV-sendinger og bredbånd-Internett til så mange som mulig. Selskapet har litt å jobbe med - 6,5 millioner kunder i 17 land, hvorav 350.000 kunder i Norge.

I går la selskapet frem tall for 2000 og de er ildrøde, men det var ventet på grunn av alt utbyggingsarbeidet. Omsetningen er mer enn doblet fra 1999 til 8 milliarder kroner, men det er også tapene. UPC fikk i fjor et negativt driftsresultat på 2,9 milliarder kroner.

Men sluttresultatet endte opp på utrolige 16 milliarder kroner i minus, for UPC sitter på et lån på 53,4 milliarder kroner (6,5 milliarder euro). Og UPC er ikke ferdig.

Selskapet må trolig ut med 750 millioner til 2 milliarder euro til før de er ferdig med sin investeringsplan. UPC forteller nå at de tror de vil gå i null i 2003.

UPC har såvidt begynt å selge digitale TV-abonnement og Internett/telefon-muligheter. Selskapet skal begynne en bredere utrulling i løpet av året.

Den enorme gjelden har sendt UPC-aksjen i et svalestup fra 48 til 6 dollar i løpet av et år.

Til toppen