UpnP+ skal fremskynde «tingenes internett»

Nå skal Universal Plug and Play moderniseres.

UpnP+ skal fremskynde «tingenes internett»
UPnP slik det brukes i dag. Bilde: UPnP Forum

Universal Plug and Play (UPnP) er et sett med nettverksprotokoller som gjør det mulig for nettverkstilkoblede enheter å oppdage og kommunisere med hverandre, uten at brukeren behøver å konfigurere enhetene. UPnP blir primært brukt innenfor lokale nettverk, for eksempel i et hjem.

UPnP danner blant annet grunnlaget for den svært utbredte DLNA-teknologien (Digital Living Network Alliance), som skal gjøre det å dele medieinnhold mellom mange ulike enheter.

Men det finnes også rutere som gjør det mulig å gjøre enheter på innsiden av en ruteren tilgjengelige for eksterne IP-adresser, uten at brukeren manuelt må åpne de nødvendige portene og sørger for videresending av trafikken som kommer inn via disse. Men sikkerheten knyttet til dette er omdiskutert.

Uansett ser det ut til at UPnP har kommet for å bli og har nå blitt brukt siden slutten av 1990-tallet. Høsten 2011 ble en oppdatert versjon, 1.1, gjort til ISO-standard.

Men denne uken kunngjorde UPnP Forum at det er på tide å modernisere UPnP ytterligere. Det har skjedd mye innen nettverksteknologien og bruken av nettverk siden UPnP først så dagens lys, noe UPnP+-initiativet skal ta hensyn til.

I en pressemelding skriver UPnP Forum at UPnP+ skal kunne utvide mulighetene dagens UPnP-teknologi har for å møte behov knyttet til bruk av nettskybasert tjenesteleverering, deling av smartmobilinnhold og Internet of Thing – tingenes internett, hvor nettilknyttede enheter som sensorer og husholdningsapparater kommunisere med hverandre, uten at mennesker er særlig involvert.

UPnP Forum ramser opp det følgende som eksempler på områder og teknologier som skal støttes av UPnP+: