FORBRUKERTEKNOLOGI

URL-feltet kan bli borte

Google vurderer å gjøre Chrome enda mer minimalistisk.

21. feb. 2011 - 11:01

Google Chrome preges allerede av minimalisme, med færre valg og menyknapper enn konkurrentene.

Nå vurderer søkegiganten å skrelle vekk flere elementer, og gjøre nettleseren enda litt enklere. Kanskje for enkel, vil noen mene.

- Brukergrensesnittet i Chrome står foran flere endringer. Det varslet produktansvarlig Jeff Chang i en melding til utviklerforumet Chromium.org rett før helgen.

Det går frem av planene at Google vurderer tre ulike alternativer; den klassiske oppbygningen av Chrome (som nå), en kompakt versjon, en der all navigasjon er plassert i en venstremeny, samt en variant som er spesialtilpasset touchbaserte grensesnitt.

URL-feltet kan blir borte fra Chrome. Her illustrert i forslaget til kompakt navigasjon øverst til høyre.
URL-feltet kan blir borte fra Chrome. Her illustrert i forslaget til kompakt navigasjon øverst til høyre.

Det mest drastiske forslaget innebærer at det kombinerte adresse- og søkefeltet i nettleseren forsvinner.

I henhold til forslaget kalt «kompakt navigasjon» vil nettadresser (URL) kunne skrives inn direkte i en fane, men forsvinne ut av syne straks nettsiden er lastet inn.

Fordelen er åpenbar. Ved å strippe bort en hel rad fra menyfeltet blir det mer plass til innhold eller applikasjoner i nettleseren.

Google påpeker imidlertid også noen svakheter. Den viktigste er trolig at brukeren ikke alltid vil kunne se nettadressen. Det kan skape sikkerhetsutfordringer knyttet til såkalte phishing-angrep, altså «nettfiske» – svindel som utføres ved å lure brukere til på oppgi informasjon på falske nettadresser.

- De fire navigasjonsalternativene har ulike fordeler og ulemper. Selv om vi fremdeles er interessert i alle variantene, så har vi foreløpig valgt å fokusere på den klassiske og kompakte modellen, heter det på Chrome-prosjektets nettsider.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.