IT-NORGE

Urolig for Altinn

Regjeringen frykter ny kollaps når selvangivelsen kommer.

De tre departementene som er involvert i Altinn vil helst ikke se denne skjermen når selvangivelsen blir klar i mars. Etter nedetid i januar er nervene i spenn, både hos Altinn og i regjeringen.
De tre departementene som er involvert i Altinn vil helst ikke se denne skjermen når selvangivelsen blir klar i mars. Etter nedetid i januar er nervene i spenn, både hos Altinn og i regjeringen. Bilde: Skjermdump
15. feb. 2013 - 07:25

Uroen rammer regjeringen måneden før Altinn blir satt på en ny prøve, i forbindelse med frigivelse av selvangivelsen. Dersom Altinn klapper sammen for tredje år på rad vil det kunne få alvorlige politiske konsekvenser og stille hele regjeringens digitaliserings-strategi i et mildt sagt kjedelig lys.

I midten av januar skjedde det som ikke skulle skje: Brukerne av Altinn ble kastet ut akkurat da fristen for innrapportering av arbeidsgiveravgift og forskuddstrekk skulle kjøres. Problemene vedvarte i to dager. Dette fikk alarmklokkene til å kime i de berørte departementene.

- Økende uro

– Departementet konstaterer med økende uro utviklingen i risikovurderingen for Altinn-løsningen, skriver toppbyråkrat Geir Åge Andreassen i Finansdepartementet i en e-post til Næringsdepartementet (NHD) og Fornyingsdepartementet (FAD).

I e-posten beordrer nærmest Finansdepartementet de to andre departementene til å stille i koordineringsmøter for å overvåke situasjonen. Underdirektøren understreker også alvoret: «Slik vi har understreket flere ganger tidligere er det helt avgjørende at Altinn-løsningen har den nødvendige driftssikkerhet ved fremleggelsen av selvangivelsen i mars 2013».

Last ned e-posten her (pdf).

Som digi.no har skrevet om tidligere har også departementene og Altinn vært urolige for driftsstabiliteten ettersom BankID fra i fjor høst ble innført som påloggingsalternativ. Det kan du lese mer om her.

Unndratt offentlighet

Korrespondansen mellom departementene i denne saken har digi.no bare fått delvis innsyn i. Årsaken til det er blant annet «hensynet til det offentliges forhandlingsposisjon overfor leverandører av Altinn-løsningen.» Det opplyser Finansdepartementets kommunikasjonsavdeling til digi.no.

Hva som legges i dette er ikke kjent, men det fremgår av korrespondansen mellom departementene at leverandørene (Accenture og Basefarm, red. anm.) sine skriftlige tilbakemeldinger har blitt sendt fra Brønnøysundsregistrene til NHD. Dette skal være tilbakemeldinger på hva som gikk galt i forbindelse med nedetiden i januar.

Deler uroen

I en epost fra avdelingsdirektør Emma C. Jensen Stenseth i NHD til Finansdepartementet fremgår det at de deler uroen til Finansdepartementet rundt Altinn.

I den samme e-posten fremgår det at de tre berørte departementene skal ha jevnlige møter for å «dele informasjon og vurderinger.» Men i brevet skriver Stenseth også at hun vil understreker at ansvaret for driften og utviklingen av Altinn er delegert til Brønnøysundsregistrene.

Last ned e-posten fra næringsdepartementet her (pdf).

Korrespondansen viser med all tydelighet at Altinn er et tema som er behandlet på et høyt nivå i regjeringsapparatet. Finansdepartementet er koblet inn siden de er ansvarlig for Skatteetaten, som er en viktig bruker av plattformen. NHD er koblet inn siden de er ansvarlige for Brønnøysundregistrene, som igjen eier Altinn.

FAD sin rolle som IT-koordinerende departement og øverste ansvarlig for gjennomføringen av regjeringens digitaliseringsstrategi gjør at de også er med i denne loopen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.