Urovekkende av Amnesty

Å sende penger til Amnesty er omtrent like sikkert som å kringkaste kontonummeret ditt på NRK P3, mener vår leser Ove Gram Nipen, som er datateknikkstudent ved NTNU.

Å sende penger til Amnesty er omtrent like sikkert som å kringkaste kontonummeret ditt på NRK P3, mener vår leser Ove Gram Nipen, som er datateknikkstudent ved NTNU.

I forbindelse med TV-aksjonen '99 som gikk til inntekt for Amnesty International, hadde Internett-firmaet Mind Norge AS i samarbeid med Sparebanken NOR og Kreditkassen utviklet en betalingsløsning. Denne skulle gjøre det mulig for personer å gi penger til TV-aksjonen via Internett.
Les saken her:
Sterke begrensninger på nettdonasjoner under årets TV-aksjon

Å formidle privat informasjon over Internett er en dårlig idé, med mindre man legger på en tilstrekkelig sikker kryptering. Kontonummeret ditt er et typisk eksempel på ting du helst ikke vil at for mange uvedkommende får tak i - hvem vet hva de klarer å få til? Mind Norge AS har ikke engang brukt den innebygde krypteringen som finnes i de fleste nettlesere.

Å sende penger til Amnesty blir derfor omtrent like sikkert som å kringkaste kontonummeret ditt på NRK P3.

Hadde kryptering vært det eneste problemet med Mind [Norge] AS sin betalingsløsning, kunne man muligens sagt "Det går stort sett bra", eller "Stakkars, de kan ha glemt det". Verre er det imidlertid at transaksjonen i tillegg skjer uten autentisering. Hvordan vet banken hvem det er som har sendt inn skjemaet med kontonummer og beløp? Har du kontonummeret til naboen, kan du gjerne slå to fluer i en smekk; gi bort alle plageåndens penger og samtidig støtte en god sak. Ingen ubehagelige spørsmål av sorten "er dette virkelig din konto?" stilles. Til pass for ham, ikke sant? :)

Alt i alt synes jeg dette er en meget amatørmessig og høyst usikker betalingsløsning. Mind Norge AS, Kredittkassen og Sparebanken NOR burde tenke seg bedre om neste gang de vil formidle penger over Internett.

Ove Gram Nipen
I ettertid er det kommet inn presiseringer til denne saken:
Feil om Amnesty og Kreditkassen

digi.no gjør dessuten oppmerksom på at Mind Norge AS er en avlegger av det svenske internettkonsulent-selskapet Mind Innovative, og har ingenting forbindelse til det likt-klingende selskapet Mind AS.


Til toppen