Urovekkende lite pågang av IT-studenter

Til tross for bedre tider i IT-bransjen, mottar NITH-rektor Bjørn Hanssen alt for få søknader.

Til tross for bedre tider i IT-bransjen, mottar NITH-rektor Bjørn Hanssen alt for få søknader.

Søknadsfristen til høstens studentopptak gikk ut på torsdag og Norges Informasjonsteknologiske Høgskole (NITH) er bekymret.

Bare 330 nye studenter har søkt til høstens opptak. Til sammenligning var det 800 søkere i gullåret 2000.

Med den generelle oppgang vi ser i IKT-markedet hadde vi håpet på en oppgang, men vi må bare konstatere at det tar tid før etterspørselen kommer, sier rektor Bjørn Hanssen i NITH.

Hanssen har likevel tro på flere søkere ettersom NITH tar imot nye studenter helt fram til studiestart i august.

Selv om arbeidsledigheten blant IKT-folk sakte kryper nedover, er det likevel et faktum at det fortsatt er noe over 2.000 ledige. Dette vil også påvirke etterspørselen, og Hanssen tror mange sitter på gjerdet og venter i frykt for at de ikke skal få jobb.

Paradokset er at IKT-bransjen nå skriker etter erfarne konsulenter, og rekrutteringsselskaper har problemer med å finne riktige kandidater.

Utfordringen er at bransjen gjerne krever opptil flere års erfaring, der nyansatte skal dokumentere både forretningsforståelse og kunderelasjoner.

Dermed kommer nyutdannede i et vakuum. Behovet er stort, men viljen til å satse på ferskinger er liten. Det har skjedd en stor endring i bransjen her fra 10 til 15 år tilbake, der bransjen gikk bena av seg for å finne unge, lovende mennesker.

Rekrutteringen er spesielt høy i konsulentbransjen. Accenture, Bekk og Steria er blant selskaper som satser sterkt på nyrekrutteringer.

    Les også:

Underskuddet på IT-studenter uroer også IKT-Norge.

- Jeg er ikke bekymret for at IT-studenter ikke skal få jobb. Jeg er mer bekymret for at vi ikke har nok studenter å tilby for den etterspørselen vi nå kan forvente i bransjen, sier prosjektleder Fredrik Syversen i IKT-Norge.

Syversen presiserer at bransjen nå stiller høyere krav til formell utdannelse i årene som kommer, og han anbefaler en utdannelse fra bachelorgrad eller mer.

Også jenteandelen på IT-studier viser en kraftig nedgang. Mens det rett før 2000 var nærmest 50 prosentfordeling av jenter og gutter på universitetsnivå, er andelen nå sunket til kanskje 15 prosent.

Syversen peker ut kompetanse på web-design og web-arkitektur som områder som igjen begynner å bli etterspurt. I tillegg etterspørres tjenester som programmering på Linux, dotNet og Java.

En undersøkelse utført av analyseselskapet Economis Intelligence Unit som ble offentliggjort på mandag, avslører at Norge får dårligst karakter på utsiktene for det generelle arbeidsmarkedet.

- Det er grunn til å være bekymret over at analysen viser at utsiktene for tilgang til kompetent arbeidskraft med høy kvalitet er såpass dårlig, sier IKT-Norge.

Til toppen