US Airforce utvikler seks kybervåpen

– Større trussel enn terrorisme.

RUSTER OPP: Generalløytnant John Hyten i US Air Force Space Command, med ansvar for amerikanske satellitt- og kyberoperasjoner.
RUSTER OPP: Generalløytnant John Hyten i US Air Force Space Command, med ansvar for amerikanske satellitt- og kyberoperasjoner. Bilde: AS Air Force

Det er kjent at militæret verden over ruster seg til kamp over internett. Våpensystemer så vel som kritisk infrastruktur og forsvarsmateriell er i økende grad styrt av datasystemer og nettverk, på godt og vondt.

Senest i forrige måned advarte amerikanske etterretningskilder at kyberangrep har fortrengt terrorisme som den største trusselen USA står overfor, ifølge Reuters. Pentagon har også varslet at de skal femdoble sin kyberstyrke med en storstilt satsing på utdanning av elitehackere.

USAs luftforsvar bekrefter nå at de utvikler offensive kybervåpen. I alt seks digitale «verktøy» under utvikling har fått en slik merkelapp.

Det røpet nestkommandør ved US Air Force Space Command, generalløytnant John Hyten på en konferanse i Colorado Spring i går.

Klassifiseringen som «kybervåpen» skal tjene flere formål. Det er med på å øke forståelsen for og statusen til et nytt krigføringsdomene i sterk vekst. Her hjemme er fjorårets etablering av Cyberforsvaret eksempel på samme utvikling.

Det å betegne enkelte kybervirkemidler som våpen er også en bevisst strategi for å sikre finansiering av Pentagons budsjettmidler, som er under press.

– Det er veldig, veldig vanskelig å konkurrere om ressursene. Du er nødt til å argumentere overbevisende, sier generalen i US Air Force, ifølge nyhetsbyrået.

Hyten fortalte at USAs luftforsvar jobber med å integrere kyberkapasiteten med konvensjonelle våpen, men gikk ikke nærmere inn på detaljer om kybervåpnene de utvikler.

Videre sa han at US Air Force planlegger å ruste opp sitt kyberkorps fra dagens 6.000 personer med ytterligere 20 prosent.

– Dette må vi gjøre raskt. Vi har ingen tid å miste.

Selv om USA offisielt aldri har bekreftet det, er det en utbredt enighet om at de sto bak dataormen Stuxnet i samarbeid med Israel. Stuxnet ble i 2010 det første kjente eksempelet på et kybervåpen da det gjorde store skader på Irans atomsentrifuger. Angrepet kan ha satt det iranske atomvåpenprogrammet tilbake med flere år.

Norske militære ledere har også etterlyst en offensiv kapasitet i kyberdomenet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra