BEDRIFTSTEKNOLOGI

US Army lager «app store»

iPhone og Android blir allsidige krigsverktøy.

Slik fremstår US Army sin nye kanal for programvare, både til mobiltelefoner og PC-er.
Slik fremstår US Army sin nye kanal for programvare, både til mobiltelefoner og PC-er. Bilde: Wired.com
28. apr. 2011 - 14:06

Tanken om smarttelefonen som en naturlig del av utrustningen også i militær sammenheng er for lengst etablert.

Allerede for to år siden skrev Newsweek om hvordan amerikanske styrker tok i bruk iPhone og iPod touch i stridsoperasjoner både i Irak og Afghanistan.

Krigsvare

Enhetene kan blant annet benyttes til kommunikasjon med flygende droner, fjernstyring av roboter som uskadeliggjør bomber, kalkulering av ballistikk, samt mer generell informasjonsinnsamling, rapportering og telekonferanse.

Oversettelse av språk oppgis å være et annet nyttig bruksområde.

Markedsplass

Allsidigheten har åpenbart gitt mersmak for den amerikanske hæren, som nå snart lanserer en ny distribusjonskanal for programvare kalt Army Marketplace, spesialutviklet for egne styrker.

Slik fremstår US Army sin nye kanal for programvare, både til mobiltelefoner og PC-er. <i>Bilde: Wired.com</i>
Slik fremstår US Army sin nye kanal for programvare, både til mobiltelefoner og PC-er. Bilde: Wired.com

Wired, som har fått kikke nærmere på US Armys «app store», skriver at løsningen ved lansering vil inneholde 16 iPhone-applikasjoner og 17 programmer til Android.

Beholdningen stammer fra en utviklerkonkurranse som militæret utlyste i fjor.

I tillegg blir det lagt opp til at soldater kan etterlyse programvarebehov som ennå ikke dekkes gjennom et tilhørende diskusjonsforum.

Løsningen skal i første omgang tilbys som en nettbasert løsning med høye krav til sikkerhet. På sikt skal Army Marketplace også tilbys som en egen app, ferdig installert på smarttelefoner distribuert av hæren.

Det gjenstår imidlertid et viktig hinder. Ingen mobiltelefoner skal så langt være sertifisert som sikre nok for å kommunisere med amerikanske militære nettverk.

Ifølge Wired er US Army i ferd med å prøve ut Android som operativsystem for sin første smarttelefon-prototyp. Hærens beslutning om hvilken plattform eller mobiltelefon som på sikt kan danne grunnlag for standardutrustning skal likevel ligge langt frem i tid.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.