BEDRIFTSTEKNOLOGI

USA åpner for ny krypteringspolitikk

I forbindelse med en rapport som understreker hvor viktig IT er for USAs økonomi, innrømmer handelsminister William Daley at krypteringspolitikken har spilt fallitt.

Eirik Rossen
16. apr. 1998 - 11:42

Den 300 sider lange rapporten, The Emerging Digital Economy, er tilgjengelig på Internett. (Se referansene til rapporten og til Daleys tale til høyre i denne artikkelen.) Den dokumenterer informasjonsteknologiens bidrag til USAs økonomi de siste fem årene: Mer enn en fjerdedel av veksten som har skapt 15 millioner nye arbeidsplasser og redusert arbeidsløshet og inflasjon til det laveste nivået på henholdsvis 24 og 30 år, kan føres direkte til IT, en bransje som i dag står for over åtte prosent av USAs samlede økonomi.

Data og tele vokser dobbelt så raskt som gjennomsnittet, og de ansatte tjener 64 prosent mer enn gjennomsnittet i andre bransjer.

Rapporten slår med andre ord fast at det er informasjonsteknologi som driver USA framover, i langt større grad enn man har ant hittil. Den peker også på at IT-bransjen vil kreve 1,3 millioner nye arbeidsplasser de kommende ti årene - mer enn den samlede sysselsettingen i USAs bilindustri i dag.

Mot slutten av talen kom Daley inn på det eneste mørke feltet i et ellers lyst og optimistisk bilde: sikkerhet og kryptering. Handelsministeren pekte på at regjeringens politikk gikk ut på å balansere ulike hensyn - håndhevelse av lovverket, nasjonal sikkerhet, personvern og kommersielle interesser - innenfor rammen av en global økonomi. Regjeringen har håndtert dette ved å støtte kravet fra FBI om nøkkelgjenvinning, slik at alle krypterte meldinger vil kunne leses av myndighetene ved mistanke om lovbrudd, og ved å legge sterke begrensninger på eksport av krypterende produkter.

Daley konstaterte at krypteringsprodusenter i land som Tyskland, Irland, Canada, Israel og Storbritannia kan konkurrere med alt fra USA, at de kan dekke alle behov - og at de ikke rammes av noen form for eksportbegrensninger.

- Ironien ved vår politikk er at den begunstiger utenlandske produsenter samtidig som den hemmer vekst hos våre egne. Sannheten er at mens vårt mål, balanse, er riktig, har våre tiltak vært mislykkede. Vi har ikke greid å bli enige, verken innen regjeringen eller med næringslivet, om hvordan vi skulle oppnå denne balansen.

Daley beskrev denne tilstanden som "lammelse" og la til at den gjorde det vanskelig å få andre land til å følge samme politikk som USA.

- I mangel av samarbeid med andre nasjoner, er det globale markedet i ferd med å gjøre vår politikk foreldet. Jeg frykter at også våre produkter snart vil være foreldede.

Ministeren skisserte et scenario der utlendinger overtar krypteringsmarkedet, og der verken lovens håndhevere eller de som skal verne om den nasjonale sikkerheten får tilfredsstilt sine behov. Han appellerte til alle parter om å innse at kompromisser må til, og at ingen kan forvente å få gjennom alle sine krav.

Denne kritikken rammer bredt, og det er ikke mulig å si om Daley har noen formening om hvem som bør gi seg mest. FBI og andre offentlige instanser har hittil ikke vist noen kompromissvilje. En ny forhandlingsrunde med IT-bransjen har pågått en måneds tid, uten lyspunkter. I kongressen sirkulerer mange og svært sprikende lovforslag - noen går til og med inn for å skjerpe innskrenkninger i kryptering og personvern. I rettsapparatet verserer flere saker der bedrifter og privatpersoner søker å få kjent eksportbegrensningene grunnlovsstridige. På det politiske planet skal flere som posisjonerer seg med tanke på neste runde med presidentnominasjon, være i ferd med å bygge opp krypteringsvennlige profiler.

Ifølge Interactive Week har personvernaktivister reagert svært positivt på Daleys utspill, mens ledere i IT-bransjen nekter for at de saboterer samtalene med regjeringen. Peter McCloskey i Electronic Industries Alliance peker på at markedet krever stadig sterkere kryptering, og at politiet ikke kan vente å få gjennom sine krav når en hel verden står det i mot.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.