JUSS OG SAMFUNN

USA åpner virtuell ambassade i Iran

I mangel av fysiske diplomater tar Hillary Clinton kyberveien til iranerne.

USAs utenriksminister Hillary Clinton sier den virtuelle ambassaden skal gjøre det enklere for særlig unge iranere å søke visum og studere og USA. Bildet er fanget fra et videoinnslag på den virtuelle ambassaden.
USAs utenriksminister Hillary Clinton sier den virtuelle ambassaden skal gjøre det enklere for særlig unge iranere å søke visum og studere og USA. Bildet er fanget fra et videoinnslag på den virtuelle ambassaden.
7. des. 2011 - 13:04

USA har åpnet en virtuell ambassade for å pleie kontakt med det iranske folket.

– Fordi USA og Iran ikke har diplomatiske forbindelser, har vi gått glipp av viktige anledninger til å samtale med dere, borgere i Iran. I dag kan vi bruke ny teknologi til å bygge broer og fremme bedre forståelse mellom våre to land, og mellom folkene i begge land. Derfor har vi etablert denne virtuelle ambassaden, sier utenriksminister Hillary Clinton i en videohilsen.

Den virtuelle ambassaden skal være et forum for dialog om politikk og kultur, og tilby informasjon om hvordan iranere kan søke visum eller dra til USA for å studere.

Tiltaket følger opp tidligere initiativ for å åpne kyberforbindelser mellom iranere og amerikanere, blant annet egne Twitter- og Facebook-sider. Clinton ber om tilbakemeldinger og appellerer til iranere om å bruke disse tjenestene.

Det vises til president Barack Obamas appell til iransk ungdom:

– Dere, unge mennesker i Iran, bærer med dere både storheten til oldtidens persiske sivilisasjon og makten til å forme et land i samsvar med deres forhåpninger. Deres talent, deres håp og deres valg vil forme Irans framtid, og bidra til å tenne et lys for hele verden. Selv om tidene kan synes dystre, vil jeg at dere skal vite at jeg står på deres side.

USA brøt de diplomatiske forbindelsene med Iran i november 1979 da deres ambassade i Teheran ble okkupert av regimetro aktivister og 52 amerikanske borgere ble tatt til gisler. De ble sittende i fangenskap til januar 1981.

29. november i år ble den britiske ambassaden i Teheran stormet. Britene har svart ved å trekke alt ambassadepersonell tilbake, og ved å utvise alle iranske diplomater fra Storbritannia. Også Frankrike har trukket ambassadepersonell tilbake fra Teheran.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.