USA avgjør telekomavtale

Nøkkelen til en internasjonal telekomavtale ligger i Washington. Fredag ettermiddag var det hektisk møtevirksomhet i Genévè mot en deadline som er satt lørdag kveld.

Nøkkelen til en internasjonal telekomavtale ligger i Washington. Fredag ettermiddag var det hektisk møtevirksomhet i Genévè mot en deadline som er satt lørdag kveld.

- Den norske delegasjonslederen i Geneve, Toralf Raa, sier til digi:tele fredag ettermiddag at det er sannsynlig at det kommer til en avtale før midnatt lørdag kveld, men at ingenting er avgjort.

Raa sier at nøkkelen ligger i Washington.

- Amerikanerne vet at en internasjonal avtale er utenkelig uten dem selv som deltagere. Fremdeles er det amerikansk industris muligheter for høyere eierandeler i telekomindustri i Canada, Japan, Mexico og Sør-Korea som er det største skjæret i sjøen. Det er dette det forhandles om nå.

Lørdag morgen norsk tid skal det være et møte i Washington der dette spørsmålet står på dagsorden. Løsning avhengiger av at amerikanerne gir noe etter fra dagens krav eller at de fire nasjonene dette gjelder gir etter.

- De tidligere konfliktene i disse forhandlingene fra i fjor vår er i stor grad løst. Spørsmål i forbindelse med både EU og Asia er løst. Etter at en ikke kom fram til en avtale innen fjorårets frist den 30 april, har flere land kommet USA noe i møte, men det kan se ut om den amerikanske delegasjonen ennå ikke er fornøyde.

Fredag morgen ble det klart at den sør-koreanske delegasjonen ville akseptere opp til 49 prosent utenlandsk eierskap.

Telekomavtalen det forhandles om i Geneve vil føre til en betydelig lettere tilgang til andre markedet for telekomaktører. For Norge betyr det i klartekst at Telenor får lettere tilgang til andre telemarkeder, på samme måte som Telia kan etablere seg i Norge.

- Avtalen vil tre i kraft fra 1. januar 1998, samtidig som de fleste EU og EØS-land vil gjennomføre liberalisering av sine telemarkeder, sier Raa, som sier at avtalen som ligger på bordet er grei for Norges del. - Om også forhandlingene IT-avtalen går i boks innen 1. april, kan norsk industri få redusert tollbarrierene i tillegg til selve adganen til markedene som telekomavtalen handler om.

Til toppen