USA avlyttet tre tyske statsministre

Systematisk spionasje gjennom flere tiår, avslører Wikileaks.

USA avlyttet tre tyske statsministre
FLERE TIÅR: NSA har spionert på tyske toppolitikere og embetsfolk i langt større omgang enn det som tidligere har kommet ut, viser nye avsløringer fra varslingstjenesten Wikileaks. Bilde: KAI PFAFFENBACH

Den amerikanske etterretningstjenesten NSA har systematisk spionert på de tyske statsministerne gjennom flere tiår, ifølge dokumenter fra WikiLeaks.

I tillegg til å ha avlyttet nåværende statsminister Angela Merkel, har NSA også gjort det samme med hennes forgjengere Gerhard Schröder og Helmut Kohl, melder den tyske avisen Süddeutsche Zeitung og TV-kanalene NDR og WDR.

Ifølge WikiLeaks har den amerikanske etterretningstjenesten avlyttet telefonene til minst 125 høytstående tyske politikere og embetsfolk.

Dokumenter fra den amerikanske varsleren Edward Snowden har tidligere avslørt at flere internasjonale toppledere, inkludert Tysklands statsminister Angela Merkel, i en årrekke er blitt overvåket av NSA.

I forrige uke publiserte WikiLeaks dokumenter som viser at også flere av Merkels nærmeste kolleger, deriblant finansminister Oscar Lafontaine, visestatsminister Sigmar Gabriel og miljøvernminister Barbara Hendrick, har blitt overvåket av USA.

Den tyske regjeringen har tidligere uttalt at den undersøker opplysningene fra WikiLeaks, men har foreløpig ikke kommentert de siste avsløringene.

Overvåking er et spesielt følsomt tema for tyskerne som har erfaring både fra naziregimets overvåking og DDRs Stasi-politi.