JUSS OG SAMFUNN

USA avviser ikke befatning med Stuxnet

Hardt presset viseforsvarsminister i tv-intervju.

30. mai 2011 - 14:40

Dataormen Stuxnet, som i fjor ble oppgitt å ha kverket tusen urananrikende iranske sentrifuger , oppfattes av mange som et tilfelle av uerklært kyberkrig. Etterretningstjenester til land som Israel og USA anses å være blant de få med tilstrekkelige ressurser og motivasjon til å sette sammen et slikt kybervåpen og sørge for å plante det innenfor Irans solide kyberforsvar.

Torsdag kveld i forrige uke viste tv-kanalen CNBC dokumentaren Code Wars: America' Cyber Threat, der Stuxnet var et av flere temaer.

Dokumentaren er anmeldt i Wired.

Wired forteller at dokumentaren omfatter et intervju med USAs viseforsvarsminister William Lynn. Programleder Melissa Lee stiller blant annet dette spørsmålet:

– Var USA på noen måte innblandet i utviklingen av Stuxnet?

Lynns første svar er unnvikende. Lee følger derfor opp slik:

– Spørsmålet var ikke om du tror et annet land kan være innblandet. Jeg spurte og USA var innblandet, om forsvarsdepartementet var innblandet.

Svaret fra Lynn, slik Wired siterer det, lyder slik:

– Og det er ikke noe vi kan besvare på det nåværende tidspunktet.

Hvorfor svarer ikke Lynn nei? Kanskje han ikke vil lyve. Kongressen er kjent med å fare hardt mot politikere som lyver, i hvert fall om visse ting. Poenget er at når en representant for USAs regjering for første gang er trengt opp i et hjørne der det ikke er mulig å svare annet enn «ja» eller «nei» om USA og Stuxnet, ikke greier å si «nei», men må ty til den mest forslitte frasen i unnvikernes repertoar.

Tidligere har offentlige talspersoner som man formoder må vite, kommet seg unna med bemerkninger av typen «jeg er glad over å vite at Iran har trøbbel med sine sentrifuger».

I en oppsummering i New York Times i januar ble det argumentert, med utgangspunkt i opplysninger fra navngitte og ikke-navngitte kilder, for at Stuxnet var en felles operasjon mellom USA og Israel. Den ble godkjent av forrige president George W. Bush. Nyvalgte Barack Obama ble orientert om prosjektet før han tok over etter Bush, og ga ordre om å få opp farten. Resonnementet var antakelig at det kyberangrep ville være like effektivt som et bombeangrep, men langt mindre politisk belastende.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.