USA bekymret for Twitter-nekt i Tyrkia

– Undergraver ytringsfriheten.

USA bekymret for Twitter-nekt i Tyrkia
Tyrkias blokkering av Twitter setter landets ønske om EU-medlemskap på en hard prøve. - Jeg bryr meg ikke, tordner den tyrkiske statsministeren. Bilde: Karl-Josef Hildenbrand/dpa/Corbis/All Over Press

USA er dypt bekymret etter at den tyrkiske regjeringen blokkerte tilgangen til Twitter, få dager før landet holder lokalvalg.

– Tiltaket undergraver tyrkernes mulighet til å praktisere ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, heter det i en kunngjøring fra Det hvite hus fredag.

Talsmann Jay Carney framholder at blokkeringen bryter med en demokratisk styringsform og de «universelle rettighetene som USA står for».

Twitter sendte samme dag ut en støtteerklæring til nettverkets brukere i Tyrkia.

– Vi støtter våre brukere i Tyrkia som stoler på at Twitter er en viktig kommunikasjonsplattform. Vi håper at det snart blir full tilgang igjen, tvitrer selskapet.

Presidenten støtter

Også Tyrkias president Abdullah Gül har kastet seg inn i kampen for Twitter ved å sende ut en Twitter-melding der han tar avstand fra blokkeringen.

Presidenten skriver at en fullstendig stenging av sosiale medier er helt uakseptabelt, og at bare enkelte internettsider bør kunne stenges dersom retten mener at privatlivets fred er krenket.

Presidentens utspill kommer etter at det tyrkiske teletilsynet BTK har blokkert Twitter etter en kjennelse i en tyrkisk domstol.

Årsaken til stengningen er brudd på privatlivets fred, heter det fra tyrkiske myndigheter. Myndighetene har tidligere bedt Twitter fjerne noe av innholdet som er lagt ut, men Twitter har ikke gjort det, ifølge BTK.

– Bryr meg ikke

– Fordi det ikke var noen annen mulighet, er adgangen til Twitter blitt stengt i samsvar med kjennelser i retten, for å hindre at flere borgere blir gjort til ofre, heter det.

Blokkeringen av Twitter kommer kort tid før lokalvalgene i Tyrkia 30. mars. De siste ukene er lydopptak og dokumenter som angivelig beviser korrupsjon i kretsen rundt statsminister Tayyip Erdogan, lagt ut på Twitter.

Erdogan truet i en tale torsdag med å stenge nettstedet.

– Verdenssamfunnet kan si ditt eller datt. Jeg bryr meg ikke i det hele tatt. Alle vil se hvor mektig Den tyrkiske republikken er, sa han til tusener av tilhengere i provinsen Bursa.

– EU-medlemskap i fare

Ledere i Europa mener innskrenkningen bryter med innbyggernes ytringsfrihet og kan sette landets potensielle EU-medlemskap i fare. Tyrkia er også det land i verden som arresterer flest journalister, ifølge Komiteen for beskyttelse av journalister.

EUs utvidelseskommissær Stefan Fuele er alvorlig bekymret.

– Forbudet mot den sosiale plattformen Twitter.com i Tyrkia fører til dype bekymringer og sår tvil om Tyrkias forpliktelse til å dele europeiske verdier og standarder, uttaler han.

Tysklands statsminister Angela Merkel er enig i kritikken.

– Forbudet i Tyrkia er ikke forenlig med hva vi i Tyskland forstår som fri kommunikasjon, sier Merkels talskvinne Christiane Wirtz.

Kan tvitre på SMS

Tyrkias største opposisjonsparti vil utfordre domstolens beslutning og anke kjennelsen, opplyste en av partiets ledere. De advarer mot at Tyrkia vil havne i selskap med andre udemokratiske land som Kina.

– Dette er et ufattelig brudd på fundamentale rettigheter og friheter, mener Aykan Erdemir, leder av det republikanske folkepartiet (CHP) i landet.

En tyrkisk regjeringsrepresentant opplyste at myndighetene ikke har planer om å blokkere andre sosiale medier som for eksempel Facebook. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: