TELEKOM

USA bruker falske mobilmaster i fly

Sanker inn store mengder mobildata.

Amerikanske myndigheter samler store mengder samtaledata fra mobiltelefoner ved hjelp av falske mobilmaster plassert i småfly, av typen Cessna (avbildet øverst) skriver Wall Street Journal.
Amerikanske myndigheter samler store mengder samtaledata fra mobiltelefoner ved hjelp av falske mobilmaster plassert i småfly, av typen Cessna (avbildet øverst) skriver Wall Street Journal. Bilde: Imago/All Over Press
14. nov. 2014 - 07:13

Amerikanske myndigheter samler store mengder mobildata fra uvitende amerikanere ved hjelp av falske mobilmaster plassert i fly, skriver Wall Street Journal.

Ifølge avisen er mobilmastene plassert i småfly, som flyr regelmessig fra minst fem større amerikanske flyplasser og dekker mesteparten av USA.

Ved hjelp av de falske mobilmastene kan amerikanske myndigheter samle data fra mobiltelefonene til både kriminelle og uskyldige amerikanere, uten å måtte samarbeide med de store mobiloperatørene om dette.

Utstyret om bord i Cessna-flyene, som er utviklet av Boeing, «lurer» folks mobiltelefoner til å tro at de kommuniserer med ordinære mobilmaster, og på den måten får myndighetene tilgang til store mengder data.

Les også: Hacker med falske GSM-tårn

I drift siden 2007

Ifølge kilder med kjennskap til programmet blir det drevet av U.S. Marshalls Service, som er underlagt det amerikanske justisdepartementet.

Programmet skal ha vært i drift siden 2007, og ved hjelp av utstyret blir det innhentet samtaledata fra titusenvis av mobiltelefoner hver gang småflyene er på vingene.

Wall Street Journal melder at det amerikanske justisdepartementet ikke ønsker å kommentere saken, utenom å si at deres organer handler i tråd med loven når det gjelder overvåking.

Jevnlig

Detaljer om hvilke flygninger som mobilmastene brukes på, blir ikke oppgitt av avisen, men flygningene skal ha funnet sted jevnlig.

Programmet som benyttes har mye til felles med et som benyttes av etterretningsorganisasjonen National Security Agency, som innhenter samtaledata fra millioner av mobiltelefoner hver eneste dag, både i USA og resten av verden. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.