BEDRIFTSTEKNOLOGI

USA: Delstater selger personbilder fra førerkortregistre

Kjøperen er et firma som gjør bildene tilgjengelige for nye butikksystemer. Kasseansatte utstyres med en liten skjerm som viser portrettet til innehaveren av kredittkortet eller sjekkontoen.

Eirik Rossen
25. jan. 1999 - 15:03

Ifølge Washington Post drives det engros handel med digitale bilder fra førerkortregistrene til South Carolina og Florida. South Carolina skal allerede ha solgt 3,5 millioner portretter av førerkortinnehavere til New Hampshire-selskapet Image Data LLC. Florida skal være i gang med å overføre 14 millioner sjåførbilder til det samme selskapet.

Avisa skriver at flere andre delstater er interessert i å gjøre det samme. Men noen delstater har motforestillinger. Boston Globe melder at Massachusetts verken selger eller tilbyr portretter fra sitt førerkortregister til private sikkerhetsselskaper. Det samme gjelder Maryland, Virginia, Washington DC, New Hampshire og Louisiana. De to siste støtter seg til det samme prinsippet som ligger til grunn for norsk personvernlovgivning, at data samlet inn til ett formål ikke skal kunne brukes til et annet.

St.Petersburg Times i Florida skriver at også Colorado selger bilder fra sitt førerkortregister.

Image Data tar sikte på å bygge opp et landsomfattende register med bilder og annen personlig informasjon. Hensikten er å tilby detaljisthandelen mer effektive midler til å avverge misbruk av moderne betalingssystemer. Selskapet er medlem av National Automated Clearing House Association (NACHA - nasjonal forening for selskaper som driver med automatisert klarering), en ideell organisasjon som støttes av tungvektere innen bank og finans. Foruten bilder skal registeret også inneholde navn, adresse, alder, kjønn, rase og trygdenummer (Social Security number). Opplysningene kjøpes fra ulike offentlige registre. Bildene fra delstatenes førerkortregistre ble kjøpt for om lag én cent per stykk.

Image Data har utviklet et system der en betalingstransaksjon utløser en henvendelse til selskapets database, slik at bildet til innehaveren av kredittkortet hentes og overføres direkte til en liten skjerm ved kassen i forretningen. Hvis ikke portrettet stemmer med kunden, lar ekspeditøren være å godkjenne transaksjonen. Det skal være teknisk umulig for butikken å fange og oppbevare egne bilder. Selskapet mener dette kan avverge tap på flere milliarder dollar i året. Såkalt "identitetssvindel" er blitt svært utbredt i USA i det siste.

Washington Post skriver at salget av bilder fra førerkortregistre er nytt, mens andre personopplysninger fra disse registrene selge rutinemessig til ulike typer private selskaper, også til markedsføringsformål. Kontraktene mellom Image Data og delstatene slår fast at bildene utelukkende skal brukes til å avverge betalingssvindel. Avisa stiller likevel spørsmålet om muligheten for at alt fra private etterforskere til markedsførere kan få tilgang til de samme bildene, og bruke dem i moderne overvåkingssystemer. Prototyper på systemer som henter bilder fra overvåkingskameraer og identifiserer tilstedeværende ved å sammenlikne med portretter i et dataarkiv, finnes allerede i både USA og Storbritannia.

Avisa stiller også spørsmålstegn ved det som skjedde før vedtakene i South Carolina og Florida. Begge steder skal det ha vært svært lite debatt om saken. Det er overraskende, særlig siden Florida tidligere har vært spesielt restriktiv med hensyn til hvem som hadde tilgang til portrettene i førerkortregisteret. Det er ikke gitt noen form for informasjon til førerkortinnehaverne om at bildene er overført til et arkiv som er tilgjengelig i all slags forretninger. Dette skal være i samsvar med en nasjonal lov, Driver's Privacy Protection Act, som trådte i kraft i 1998, og som spesifiserer at registrerte ikke kan ta forbehold mot utveksling av opplysninger mellom førerkortregistre og registre med formål å avverge betalingssvindel. Derimot lover Image Data å etterkomme krav fra private som ikke ønsker at deres bilde skal gjøres tilgjengelig i forretningene.

South Carolina har lagt ut dokumenter på Internett der Image Data nevnes som registrert lobbyist, med en lokal adresse.

St. Petersburg Times skriver at mange detaljister allerede betaler for tjenester som garanterer kredittkort- og sjekktransaksjoner, og siterer grupper som derfor stiller seg tvilende til hvorvidt det er plass for enda en slik ordning. Prisen på systemet til Image Data er ennå ikke klart, og omkostningene må veies opp mot forventet tap på grunn av svindel med kredittkort og sjekk. En sikkerhetsekspert uttaler til avisa at systemet til Image Data dessuten er full av hull, og anbefaler næringsdrivende å satse på framtidige systemer basert på fingeravtrykk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.