BEDRIFTSTEKNOLOGI

USA dropper anklagene mot russisk kryptograf

Amerikanske myndigheter vil droppe anklagene mot Dmitry Sklyarov, den russiske kryptografen som brøt Adobes kopibeskyttelse.

14. des. 2001 - 09:19

Dmitry Sklyarov ble arrestert i sommer etter hackersamlingen Def Con der han var foredragsholder. Arrestasjonen ble gjennomført på mistanke om brudd mot Digital Millennium Copyright Act (DMCA), loven som kriminaliserer alle forsøk på å bryte kopibeskyttelse til digitalt materiale med opphavsrett. Sklyarov hadde laget et program som gjorde det mulig å bryte kopibeskyttelsen av Adobes e-bøker. Programmet var blitt lagt ut på nettstedet til oppdragsgiveren, Moskva-baserte ElcomSoft Ltd.

Saken har vakt internasjonale protester. Sklyarov hadde ikke gjort noe som var ulovlig i sitt hjemland. Han var ikke anklaget for å ha brutt vanlige opphavsrettsbestemmelser, bare de sære reglene i DMCA. Han ble ikke løslatt da den fornærmede parten, Adobe, trakk sin anmeldelse. Russiske myndigheter har presset på for å få anklagene droppet. Sklyarov ble løslatt fra fengsel tidlig i høst, og har de siste månedene bodd sammen med familien - kone og to barn - i San Mateo i California der han arbeider videre på en doktorgradsavhandling innen kryptografi.

De amerikanske myndighetene kunngjorde i går at de ville trekke siktelsen mot Sklyarov, slik at han kan reise hjem til Moskva.

Bakgrunnen er at ElcomSoft har foreslått at saken ikke rettes mot Sklyarov men mot hans oppdragsgiver, det vil si ElcomSoft selv. Dette har myndighetene i USA gått med på. Siktelsen mot Sklyarov trekkes som del av en pakkeløsning, der Sklyarov forpliktes til å vitne i rettssaken mot ElcomSoft.

Tidspunktet for Sklyarovs hjemreise er ennå ikke fastsatt, men det er på det rene at han ikke vil måtte vente i USA på at rettssaken mot ElcomSoft skal starte.

Både Sklyarov og ElcomSoft holder fast ved at de ikke har foretatt seg noe ulovlig. Aktivister for ytringsfrihet på Internett, blant dem Electronic Frontier Foundation (EFF), beklager at myndighetene ikke vil trekke anklagene også mot ElcomSoft. EFF mener myndighetene burde erkjenne at hele Sklyarov-affæren er en feiltakelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.